След като Ета излезе на американския бряг, нови две области с голяма вероятност за възникване на урагани се наблюдават в Атлантическия океан.

Междувременно в Тихия два активни тропически циклона, които в този регион се наричат "тайфуни", заплашват Виетнам и Филипините (виж на заглавната сателитна снимка).

В дясната част е тайфунът Вамко, който бързо набира сили и до часове ще засегне Филипините.

Вляво, на запад, се намира тайфунът Етау (да не се бърка с Ета, която е на изток, в Атлантика). Видно от сателитната снимка, той е в близост до Виетнам, намира се в достатъчно топли води и също има голям потенциал за развитие.

Още тайфуни в Тихия, възможни урагани Тета и Йота-в Атлантическия океан

Снимка: НОАА, NHC

Да се върнем в Aтлантика. На картата, освен Ета, се вижда още една зона на нестабилност, която с близка до 50 на сто вероятност, според американския център по ураганите, е възможно да се организира и да получи име. това би било следващата буква от гръцката азбука след Ета, а именно - Тета (Тита на новогръцки).

Ако и другата възможна тропическа нестабилност, намираща се югозападно от Куба в карибския басейн, се превърне в тропическа буря, тя би получила името Йота. 

Това би било изумително постижение, тъй като Ета вече постави рекорд по брой именувани тропически циклони в Атлантика. Досега броят им не беше достигал до това име.

Напомняме, че след изчерпване на предварително предвидените за сезона имена на урагани, те започват да получават за име съответните поредни букви от гръцката азбука.