Няколко издания отразяват нова "перспективна" статия в списание PNAS, в която се казва, че учените не приемат достатъчно сериозно катастрофалните последици от изменението на климата, включително възможността за изчезването на хората като биологичен вид.

Според BBC News авторите твърдят, че "последиците от по-екстремно затопляне - което все още е на дневен ред, ако не се предприемат действия - са "опасно недостатъчно проучени".

Той продължава: "Те твърдят, че светът трябва да започне да се подготвя за възможността за това, което те наричат "край на климатичната игра".

Те искат учените от ООН да проучат риска от катастрофални промени.

Sky News пише, че "екипът от международни експерти, ръководен от Университета в Кеймбридж, е заявил, че не са направени достатъчно изследвания на възможния най-лош сценарий, въпреки многото причини да се подозира, че изменението на климата може да доведе до глобална катастрофа".

The Guardian казва: "Изследванията през 80-те години на миналия век на ядрената зима, която би последвала ядрена война, предизвикаха обществена загриженост и усилия за разоръжаване, казват изследователите.

Анализът предлага изследователска програма, включваща това, което те наричат "четиримата конници" на климатичния край: глад, екстремни климатични условия, война и болести...

Особено тревожни са критичните точки, при които малко повишаване на глобалната температура води до голяма промяна в климата, като например огромни въглеродни емисии от амазонската дъждовна гора, която страда от големи суши и пожари.

Според тях критичните точки могат да предизвикат други каскадни процеси, а някои от тях са слабо проучени, като например рязката загуба на стратокумулативни облаци, която може да доведе до допълнително глобално затопляне от 8C."

Асошиейтед прес е потърсила коментар от климатолога д-р Зик Хаусфатер от технологичната компания Stripe и Berkeley Earth, който е и сътрудник на известния сайт Carbon Brief в областта на науката за климата:

Според учения "Има смисъл да се разглеждат катастрофични сценарии, "стига да внимаваме да не смесваме най-лошия случай с най-вероятния резултат".

Казано по друг начин, макар и не напълно изключени, подобни катастрофични сценарии са твърде малко вероятни, но това не пречи да се прецени доколко съществува вероятност за такива, при определени обстоятелства.