Във в. "Гардиън" редакторът на Carbon Brief Лео Хикман разглежда как десните вестници отразиха неотдавнашната гореща вълна в Обединеното кралство.

Той сочи тази реакция като "пример за това как дясната преса сега се опитва да подкопае действията в областта на климата, като ги представя като поредната вълна в културните войни".

Авторът пише: "Десните медии се опитват да представят онези, които призовават правителството да направи повече по отношение на климатичната криза, като "културни воини" и "хиперактивни" активисти.

Всички снимки* ВИЖТЕ ТУК >>

"Остава да се чудим кога ще падне монетата. Колко научни доказателства им трябват? Колко екстремни горещини, пожари и наводнения трябва да преживеем всички ние, за да променят мнението си?" - твърди авторът.

В "Гардиън" също е публикуван анализ на медийния редактор Джим Уотърсън за това как горещата вълна "разкри лицето на отричането на климата в британската преса".

Темата се споменава и в колонка на комика Стюарт Лий в "Гардиън".

Тя идва в момент, когато Sunday Telegraph публикува статия, озаглавена онлайн със силно подвеждащо заглавие: "Как топлинната вълна разкри провала на зеленото общество".

Лео Хикман от Carbon Brief разглежда избора на заглавие в Twitter. Междувременно Daily Telegraph публикува коментарна статия със заглавие: "Игнорирайте истерията на горещата вълна. По времето на крал Едуард им е било също толкова зле."

За разлика от тях, Spectator помества коментар на писателя Сам Ашуорт-Хейс със заглавие: "Няма нищо консервативно в климатичните промени".

Той добавя: "Превръщането на зелените и приятни земи на Англия в изпепелена савана наистина не би трябвало да е в манифеста на най-малкия член на парламента, да не говорим за всеки, който има амбицията да влияе на политиката. Това послание все още не е проникнало през черепната обвивка на някои депутати."

*В галерията са използвани и архивни снимки

 
ИЗБРАНО