Асоциацията за опазване на околната среда WWF и производителят на Ariel  искат да намалят средната температура при пране, пише германското издание Велт.

Това изисква промяна в навиците. Защото в сравнение с останалата част от света германците са били свикнали да перат в прекалено гореща вода.

Според скорошно проучване на Центъра за сътрудничество в областта на устойчивото потребление и производство (CSCP) във Вупертал средната температура на пране в Германия е 43,18 градуса.

Това е с няколко градуса по-високо, отколкото в други европейски страни или в САЩ и Китай.

Според пазарно проучване само 34,6 % от единадесетте милиарда пранета годишно в Германия се перат при температура 30 градуса или по-ниска.

Организацията за опазване на околната среда WWF и производителят на Ariel вече работят за това домакинствата в Германия да перат със студена вода.

#Wirhirnuntern е името на съответната кампания, която току-що стартира.

"Целта е да се намали средната температура на миене с един градус годишно", казва Кристоф Хайнрих, директор по опазване на околната среда във WWF Германия.

Защото прането със студена вода е прост, но ефективен начин за опазване на климата.

Не се съобщава как ще бъдат неутрализирани бактериите, за чието унищожаване са необходими поне 60 градуса температура на водата. Вероятно с допълнителни химикали и дезинфектанти в препаратите?

ИЗБРАНО