Към края на април инсталираните мощности на вятърна и слънчева енергия в Китай достигнаха 820 гигавата (GW), което представлява 31% от общите инсталирани мощности за производство на електроенергия в страната, от които 14% са вятърни и 17% - слънчеви, съобщава China Electric Power News.

От януари до април новоинсталираните мощности на вятърна и слънчева енергия достигнаха 63 GW, което представлява 74% от новите инсталации в страната, което е увеличение с 11,5 процентни пункта на годишна база, допълва държавният индустриален вестник.

Междувременно, позовавайки се на неотдавнашен доклад на Института за световни ресурси в Китай, китайският новинарски сайт ScienceNet.com твърди, че най-големият източник на емисии на парникови газове в системите за хранене и земеползване на Китай от 2005 г. до 2015 г. е селскостопанското производство, на което се падат 44% от общите емисии.

Вторият по големина източник е "етапът след производството и потреблението", на който се падат 31 % от общите емисии, се допълва в доклада. (По-рано тази година Carbon Brief публикува анализ, в който се обяснява какво означава производството на храни в Китай за изменението на климата и как страната планира да се справи с емисиите в сектора).

В други новини Global Times пише, че Китай е допринесъл за "мирното използване" на ядрените технологии за справяне с изменението на климата и продоволствената сигурност, като е "разработил и официално регистрирал 1050 индуцирани от облъчване мутантни сортове в 46 растителни вида".

China Daily пише, че според експерти от Националния център по климата изменението на климата "ускорява загубата и фрагментацията на местообитанията, променя характеристиките на някои животни, намалява числеността на много видове и в крайна сметка вреди на световното биологично разнообразие".

Алигаторът от Яндзъ, известен още като китайски алигатор, "се сблъсква с предизвикателствата, породени от въздействието на глобалното затопляне", подчертава държавният вестник.

Отделно от това държавната информационна служба Синхуа съобщава, че Канг Шишан от Китайската академия на науките казва: "Чрез анализ на снежни проби от Еверест е установено, че твърдите замърсители имат минимално въздействие върху околната среда на Еверест. Това отразява постиженията на дългогодишните усилия на Китай за опазване на околната среда в района на Еверест."

Inside Climate News пише, че едно скорошно нововъведение, ръководено от Climate Action Reserve, американска неправителствена организация, може да намали емисиите на азотен оксид от химическите предприятия в Китай. Изданието допълва, че инициативата също така е насочена към "празнота в международните споразумения за климата и екологичните разпоредби на Китай".

Накрая, "Файненшъл таймс" пише, че Москва настоява за ясен ангажимент от страна на Китай за стартиране на "Силата на Сибир 2" - газопровод през Монголия, който китайският президент Си Дзинпин обеща на руския президент Владимир Путин по време на Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г. Но Пекин "води труден пазарлък", твърди изданието.