Температурата в екваториалната част на водите на Тихия океан още от октомври започнаха да показват признаци за предстоящата положителна фаза, след като предната хладна фаза - Ла Ниня, беше съвсем слаба и краткотрайна.

Все пак, следва да се отбележи, че в сравнение с предишния, рекорден Ниньо през 2016 година, този ще бъде по-слаб.

Напомняме: Ел Ниньо ("бебето"или "Младенецът") е топлата, положителна фаза, а Ла Ниня е хладната фаза на тихоокеанската осцилация.

Учените следят температурата в източната част на Тихия океан, известен като регион NINO3.4, за да разкрият следи от Ел Ниньо. За официално обявяване на началото на положителната фаза, температурата на морската повърхност трябва да бъде с 0.5 °C над нормата за три месеца и се очаква да остане такава през следващите няколко месеца. През октомври температурата преодоля този праг и към момента прогнозите се реализират. В началото на февруари температурата беше с 0.8 ° C над нормалното. Но имаше липсващ компонент, който попречи на NOAA официално да обяви Ел Ниньо.

В допълнение към затоплянето на водата има и атмосферни признаци: промяна в моделите на вятъра и гръмотевичната дейност в прилежащите тропически региони. По-специално, в района на Тихия океан около Индонезия, в зависимост от фазата на осцилацията (Ниньо или Ниня) се наблюдават поройни и обилни валежи или относително по-сухо време. Според прогнозите на времето, наблюдаваната картина сега съответства на граничните условия на Ел Ниньо.

За разлика от свръх активния Ел Ниньо, който "нагрява" през 2014—2016 г., въздействието на сегашния вероятно ще бъде по-ограничено. През предходния период Ел Ниньо топлите океани сериозно въздействаха в негативна посока на коралите, имаше засушаване в Източна Африка и Австралия, а катастрофални валежи удариха южната част на Съединените щати. Този път NOAA очаква по-малко екстремни серии от въздействия.

"Няма широко разпространено или значително глобално въздействие, но ефектите, често свързани с Ел Ниньо, могат да се проявят на някои места през следващите няколко месеца", заявяват климатолозите.

Според НОАА този Ел Ниньо ще продължи до юни и ще изчезне в началото на сезона на ураганите в Атлантическия океан. Това е лоша новина, тъй като феноменът отслабва активността на ураганите. Друг неблагоприятен ефект: въпреки относителната си слабост, той може да повиши температурата на планетата.

Двете най-топли години в историята са регистрирани по време на последния Ел Ниньо - 2016 и 2015, в този ред. Текущата година може би няма да надвишава техните показатели, но вероятно ще бъде по-топла от миналата, която стана четвърта най-топла от началото на измерванията.