Не е необичайно по върховете на тихоокеанската островна група, с височина над 3 километра, да падне сняг. Но студеният атмосферен фронт на дълбок тихоокеански циклон докара снеговалежи и на надморска височина под 1800 метра.

>>>Вижте галерия от снимки на заснежените обсерватории>>>

Остров Мауи побеля в голямата си част, като снегът падна на и над надморска височина от 1880 метра. От 1952 г. тук не е имало сняг в толкова ниски части. На върха на вулкана Калеакала (3055 метра надморска височина) телескопите бяха сковани от лед.

"Накрая ни беше разрешено да влезем в Националния парк Халеакала, за да можем да стигнем до обсерваторията Халеакала", каза Роб Ратковски, който засне мястото. Паднал е около 30 см сняг и се образувал ледена кора, която е опасна за колите. Сгради, обсерватории и огради са покрити с лед.", добавя той.

Обсерватория Халеакала е първата астрономическа, построена на Хавайските острови. Системата, построена на вулкана Халеакала е базов пункт за система за ранно предупреждение за астероиди АТЛАС на НАСА, дом на системата за наблюдение на космическото пространство на Мауи, телескопа Пан-Старс и слънчевия телескоп Даниел Иноуе, най-мощният слънчев телескоп в света, способен да изследва короната, магнитните полета и повърхността на Слънцето. ,

Възможно е ледът на тези и другите телескопи да не се разтопи и през  следващата седмица. Американската национална метеорологична служба (NOAA) oбяви предупреждение за зимната буря на Халеакала. Той ще бъде валиден до утре.