Климатичната служба на ЕС обяви, че февруари е бил най-топлият в съвременния свят, като по този начин месечните рекорди се удължават до девет поредни, съобщава BBC News.

Всеки месец от юни 2023 г. насам отбелязва нови температурни рекорди, а повърхността на световното море е най-топла в историята, докато морският лед в Антарктика отново достигна екстремно ниски стойности, продължава телевизионният оператор.

Данните от Службата на ЕС за климатични промени "Коперник" показват, че февруари е бил с 1,77C по-топъл от средната стойност за месеца в прединдустриалния период 1850-1900 г. и с 0,81C над нивата от 1991-2020 г., съобщава "Гардиън".

Средната стойност за последните 12 месеца в световен мащаб е най-високата в историята - 1,56C над прединдустриалното ниво за периода от март 2023 г. до февруари 2024 г., допълва изданието. Това поставя света временно над прага от 1,5C, отвъд който в дългосрочен план се очакват най-тежките последици от изменението на климата, допълва изданието.

Тези последни данни сложиха край на рекордно горещия сезон през декември, януари и февруари в световен мащаб, съобщава Financial Times, който засегна "навсякъде от Северен Сибир и Централна и Северозападна Америка до части от Южна Америка, Африка и Австралия, предизвиквайки необичайни топли, влажни и сухи условия в зависимост от региона".

Температурите в Европа през февруари 2024 г. са били с 3,3 °C по-високи от средните стойности за периода 1991-2020 г. за месеца, като температурите в Централна и Източна Европа са били много по-високи от средните, съобщава в. "Индипендънт". Ефектите от изменението на климата и Ел Ниньо обаче "най-ясно се виждат в моретата", съобщава Times.

Той цитира д-р Саманта Бърджис, заместник-директор на службата на ЕС за климатичните промени "Коперник", която казва: "Отбелязахме най-топлите температури на световния океан, регистрирани някога в сателитната ера, като надхвърлихме рекордите, поставени през август миналата година".

В допълнение към новото проучване на Службата за климатични промени "Коперник", анализът на Climate Central, независима изследователска група, базирана в Ню Джърси, установи, че в няколко града в Северна Америка, Европа и Азия зимата не само е била необичайно топла, но и климатичните промени са изиграли "ясно разпознаваема роля", съобщава New York Times. Например в Минеаполис, САЩ, между декември и февруари е било с близо 5,6 градуса по-топло от средното, като "отпечатъците на климатичните промени" са били откриваеми в продължение на 33 дни, т.е. една трета от зимния сезон, продължава докладът.

Столицата на Иран Техеран е била с 4,2 градуса по-топла от средното през същия тримесечен период, като последиците от изменението на климата са били видими през 68 дни от зимата, допълва изданието.

Междувременно в Мароко са регистрирани рекордни горещини, включително най-топлият януари от началото на измерванията, съобщиха от метеорологичната служба на страната за Агенция "Франс прес". В северноафриканската страна температурите през януари достигнаха рекордните 3,8 градуса над нормата за периода 1991-2020 г., което го превърна в най-горещия месец януари от първите измервания през 1940 г., допълва изданието.