Няколко публикации отразяват нови изследвания, според които Арктика може да преживее първия си летен ден без лед през следващите няколко години.

The Press Association съобщава, че проучване в списанието Nature Reviews Earth and Environment установява, че най-ранният ден без лед може да настъпи през 2020-2030 г.

Това ще се случи, независимо от сценария за количеството парникови газове, които хората изхвърлят в атмосферата, и вероятно ще настъпи до 2050 г..

В доклада се добавя: "Изследователите заявиха, че всички предишни прогнози за Арктика без лед се фокусират върху средномесечните условия за септември, но техният анализ показва, че това може да се случи на дневна база, а не за целия месец, години по-рано."

Гардиън, Дейли Мейл и Хил също отразяват резултатите от проучването. (Преди това сайтът Carbon Brief публикува задълбочен материал за това кога Арктика вероятно ще види първото си "незамръзващо" лято).

Последният ден без никакъв лед в Арктика с най-голяма вероятност е бил преди началото на заледяванията - преди около 1.5-2 милиона години назад.