Миналият месец е бил най-топлият февруари в света, съобщи климатичната служба на ЕС, предаде Би Би Си, цитирана от БНР.

Февруари е бил най-топлият в съвременната история на човечеството.

По този начин се удължава серията месечни рекорди до девет поредни.

През всеки месец от юни 2023 г. насам се наблюдават нови температурни върхове за конкретното време от годината. Морската повърхност на света е най-горещата в историята, а ледът в Антарктика отново достигна екстремно ниски нива.

По данни на синоптиците средната температура на въздуха през февруари е била 13,54 градуса по Целзий, което е увеличение с 0,81 градуса от средната температура през втория месец от годината в периода от 1991 до 2020 г. и с 0,12 градуса повече от средната температура през февруари 2016 г., когато за последно беше счупен рекордът.

Февруари 2024 г. е бил с около 1,77 градуса по Целзий по-топъл от "прединдустриалните" времена - преди хората да започнат да изгарят големи количества изкопаеми горива, коментира службата на ЕС за изменението на климата "Коперник"

Температурите все още се повишават от метеорологичното явление "Ел Ниньо" в Тихия океан, но основният двигател за повишаването на температурата в света е човешката дейност.

Концентрациите на въглероден диоксид са на най-високото си ниво от два милиона години насам, съобщи климатичната служба на ООН, и отново са се увеличили с почти рекордни нива през последната година.