В някои части на страната вече няколко месеца се наблюдава остър дефицит на валежите. Според актуалната месечна прогноза на някои метеоцентрали, това ще продължи и през октомври.

Според прогнозата на американските специалисти, най-голям дефицит на валежи през октомври ще има в южните части на Балканите и на изток - в Гърция и България, както и големи части от Турция и Кавказките страни.

Снимка: НОАА, БЦЦ

Над нормалните валежи през месеца се очакват в Западна и части от Централна Европа.

В температурно отношение месецът ще бъде наднормен с между 1 и 2 градуса, според НОАА, но същата положителна аномалия очакват и китайските специалисти от пекинския климатичен център (виж картите в галерията).

Нека погледнем какви са били отклоненията от нормалните температури за октомври средно за страната през последните няколко години у нас.

Последните 2 предишни години, 2019 и 2018 октомври също е бил доста по-топъл от обичайното, съответно с 2.8 и 2.1 градуса.

Преди 3 години, 2017, той е бил в норма, с аномалия от +0.5 десети (ако аномалията е по-малка от единица с отрицателен или положителен знак, месецът е нормален).

Любопитното е, че назад има цяла поредица от нормални месеци октомври, с минимални отклонения от нормата в двете посоки, до няколко десети и така чак до 2012 година. След уникално горещото лято на 2012, октомври също е бил доста наднормен, с аномалия от над 3 градуса, 3.2.

Веднага след това, връщайки се назад, имаме и последните два студени (поднормени) месеци октомври, с аномалия от минус 1 и малко над минус 2 градуса, съответно в годините 2011 и 2010. Т.е последният студен/поднормен месец е бил преди точно десет години.

След подобна равносметка, само на базата на  две (три, ако се реализира настоящата прогноза) години с твърде топли (наднормени) октомври, е твърде рано  да правим извод, че след като практически превърна септември в летен месец, глобалното затопляне се е 'захванало" и с октомври.

Любопитен факт е, че за нашата страна през последните години по-скоро ноември е с по-чести и големи положителни аномалии от предшественика си, но за това ще пишем след около месец, когато наближи третият есенен месец.

По-обезпокоителна е тенденцията от последните години за засушаване през този период.

В краткосрочна перспектива, с чувствителното затопляне в края на тази седмица, предполагаемата аномалия за първите 6-7 до десетина дни за октомври ще бъде доста солидна, с положителен знак и за последващото и компенсиране надолу би трябвало поне едноседмичен доста поднормен период, какъвто на този етап не се задава в прогнозите.