Нови данни сочат, че глобалното затопляне е надхвърлило 1,5C за цял 12-месечен период "за първи път", съобщава BBC News.

В статията се отбелязва, че това целогодишно превишаване на 1,5C, регистрирано от Службата на ЕС за климатични промени "Коперник" (C3S), не нарушава границата от 1,5C, заложена в Парижкото споразумение, тъй като тя се отнася до дългосрочното затопляне, но "приближава света към това".

Учените заявиха, че това е "значителен етап", който подчертава предизвикателството да се запази дългосрочната граница от 1,5C, съобщава Daily Telegraph.

В статията се отбелязва, че за повишаването на температурата през изминалата година е оказал влияние Ел Ниньо - редовно срещащо се глобално климатично явление, което предизвиква по-високи температури на океана в тропическата част на Тихия океан.

По данни на C3S средната глобална температура за конкретния период от февруари миналата година до миналия месец е била с 1,52C по-висока от базовата стойност за периода 1850-1900 г., съобщава в. "Таймс".

Понастоящем дългосрочната средна стойност е 1,25C над прединдустриалния период, но с нарастването на въглеродните емисии "изглежда сигурно, че по този показател границата от 1,5C скоро ще бъде премината, вероятно около 2030 г.", съобщава New Scientist. По данни на C3S януари е бил осмият пореден месец с рекордно високи месечни температури, съобщава Bloomberg. През януари глобалните температури достигнаха 1,66C над средната стойност за прединдустриалния период, отбелязва изданието.

Януари 2024 г. счупи предишния рекорд за най-топъл първи месец на годината, поставен през 2020 г., с 0,12C, допълва Асошиейтед прес. Рекордите се основават на компютърно генерирани анализи и според набора от данни за повторен анализ ERA5, "използвайки милиарди измервания от спътници, кораби, самолети и метеорологични станции по целия свят", отбелязва C3S в съобщението си за пресата. Струва си да се отбележи, че според данните за наблюдаваната глобална температура, изготвени от Berkeley Earth, средната глобална температура за 2023 г. вече е достигнала 1,5C, както съобщи авторитетният сайт Carbon Brief миналия месец.

Новият ръководител на Световната метеорологична организация заяви, че темповете на изменение на климата се ускоряват, съобщава в отделен материал Associated Press. Затоплянето е предизвикало повече арктически студове в Северна Америка и Европа, заяви генералният секретар Селесте Сауло пред изданието, отбелязва то.