Bloomberg анализира 30 млн. архивни записа на получената енергия от вятърни паркове в Обединеното кралство от 2018 г. до юни 2023 г., за да сравни дневните прогнози на операторите за енергията, която са планирали да произведат, с действителното им производство, когато не са били ограничавани.

Резултатът, както се казва, е, че десетки съоръжения "рутинно са надценявали количеството енергия, което ще произвеждат, добавяйки милиони лири годишно към сметките за електроенергия на потребителите".

Материалът отбелязва, че това сочи към по-широк проблем, свързан с остарялата електроенергийна мрежа на страната, което означава, че когато е твърде ветровито и съществува риск от претоварване на системата, операторите на мрежата трябва да реагират, като плащат на фирмите да не произвеждат електроенергия.

Анализът е публикуван и в Times.

Отделно от това Ройтерс съобщава, че Google е "подписала най-голямото си досега споразумение за закупуване на електроенергия с морски вятърни проекти край бреговете на Нидерландия като част от усилията за екологизиране на доставките на електроенергия и постигане на целите в областта на климата".

Файненшъл Таймс съобщава, че цената на въглеродните емисии в Обединеното кралство е "спаднала до най-ниското си ниво за всички времена, което поражда опасения, че ще отслаби стимулите за изграждане на по-чисти възобновяеми енергийни източници".

Гардиън съобщава, че дъщерно дружество на EnQuest, петролно-газова компания, собственост на голям дарител от Консервативната партия, което е било глобено за незаконно изгаряне на горива, е получило от правителството лиценз за сондиране за изкопаеми горива в Северно море.