Организацията ПЕТА (Хора за етично отношение към животните) призова хората да предпазват домашните си любимци и добитък в летните горещини и съветва как може да им се помогне.

В прессъобщение от организацията отбелязват, че всяка година безброй животни страдат и умират от жега и липса на вода.

"В горещите дни животни като кучета, котки, магарета, овце и коне разчитат на зоркия поглед и подкрепата на обществеността. Горещината може да бъде животозастрашаваща, ако четириногите приятели не са адекватно защитени", казва Яна Хогер, специалист по животните компаньони в PETA. "Всеки, който види бедстващи животни и не може да помогне сам, трябва да отбележи местонахождението на животното и незабавно да уведоми местното полицейско управление с молба за съдействие."

За котките и кучетата, които обитават градски пространства, е важно да имат на разположение достатъчно възможности за пиене през лятото. Хората могат да поставят пред домовете си или жилищните сгради съдове с вода, които не се преобръщат лесно, и да ги пълнят сутрин и вечер, съветват от организацията.

Експертите обръщат внимание съдовете да се поставят така, че да не блокират достъпа до гаражи, мазета или други пътища, за да се избягват проблемни ситуации в квартала.

От ПЕТА препоръчват при високи температури кучетата да стоят на закрито. "Тъй като те имат малко потни жлези и се охлаждат главно чрез дишане, кучетата бързо получават непоправими увреждания на органите или дори спиране на сърцето под палещото слънце", се посочва в прессъобщението.

Защитниците на животните препоръчват разходките на домашните кучета да се организират в по-хладните сутрешни и вечерни часове. "Когато е възможно, животните трябва да се разхождат по трева, за да се предпазят чувствителните им лапи. Разходките по горещи тротоари и улици би следвало да се избягват", казват от организацията.

Признаците на прегряване при кучето включват нервност, тежко дишане и апатия. Също така много тежко хриптене, замайване, тъмен език или оцъклен поглед и повръщане показват, че кучето вероятно вече е получило топлинен удар и е в сериозна опасност от смърт.

Прегрялото животно трябва незабавно да се отведе на сянка и тялото му да се охлади с хладка вода. Питейната вода, от която има спешна нужда, също не трябва да е много студена. След това кучето трябва незабавно да бъде заведено на ветеринарен лекар.

За защита от силно слънце на котките, които живеят на открито, се препоръчва създаването на убежища като например кашони или малки колиби. "Малки животни като зайци са особено чувствителни към топлината и бързо могат да получат животозастрашаващ топлинен удар; те никога не трябва да бъдат излагани на пряка слънчева светлина.

В заграждения за зайци сенчестите места или охлаждащите камъни могат да осигурят облекчение", препоръчват защитниците на животните.

Те подчертават, че сенчестият и добре проветряван подслон е жизненоважен и за пасящите животни в летните горещини. Зоозащитниците обръщат специално внимание на опасността от слънчево изгаряне при овцете, особено след стригане