Миналата седмица повече от 40 тона боклук бяха събирани всеки ден около островната верига край бреговете на Джакарта. Индонезийските власти изпратиха специални отряди и лодки, за да помогнат на жителите да изчистят крайбрежията и околните води.

Индонезия е вторият по големина производител на морски отпадъци в света след Китай - около 1,29 милиона метрични тона отпадъци годишно.

>>>Виж снимки  на индонезийски плажове>>>

Почистването бе съсредоточено в популярна туристическа зона, известна като "Хилядите острови".

Жителите на един остров съобщиха за мъртви костенурки в района, въпреки че Юсин Хардиман, ръководител на отдел "Околна среда", заяви, че не е ясно дали тяхната смърт е свързана с боклука.

Наскоро на брега на остров Сулавеси беше открит кит, в стомаха на който имаше 115 пластмасови чаши и 25 торбички. Проблемът с морските отпадъци в Индонезия стана толкова сериозен, че служителите миналата година обявиха извънредна ситуация, след като бреговете на Бали бяха пълни с боклук.

Около 264 служители в санитарните кабинети участват в продължаващото почистване на хилядите острови, докато 13 кораба редовно патрулират териториите на архипелага. Според Хардиман, по-голямата част от боклука в района на островите може да дойде отвсякъде: отпадъците се внасят в океана от реките, но и от морските течения през сезона на мусоните.

Индонезия, архипелаг с над 17 000 острова, обеща да намали с 70% до 2025 г. пластмасовите отпадъци. Но слабата инфраструктура за рециклиране и ниската информираност сред 260-те милиона жители са сериозни пречки за това.