След земетресението в много райони имаше проблеми с енергоснабдяването. Все пак, до днес, в повечето от къщите, електрозахранването  е възстановено. В рамките на 12 часа след земетресението, в зоната на пораженията са записани повече от 100 вторични труса. Губернаторът Бил Уокър обяви извънредна ситуация в Аляска, училищните занятия в Анкъридж бяха отменени

Службите по водоснабдяване издадоха предупреждение за необходимостта от преваряване на водата, поради предишни пробиви. Беше отбелязано обаче, че това е предпазна мярка, тъй като не са открити проблеми със замърсяването на водите. 

По един или друг начин, ситуацията може да се влоши, ако времето в града бе типично за началото на декември. По това време на годината термометрите през нощта по правило падат до -26 градуса. Тези показатели могат да доведат до това,  пътищата, автомобилите и сградите около автомагистралите могат да бъдат буквално запечатани в лед. Въпреки това, според метеоролога Дейв Самуел, добрата новина е, че в близко бъдеще не се очакват тежки студове - температурата през седмицата ще остане над нормалната.

Въпреки това, се очаква, че въздухът ще бъде достатъчно студен, което може да доведе до снеговалеж тази вечер. В близките дни може да има поледици по пътищата, проблеми с ранните сутрешни полети до или от Анкъридж.

Въпреки това, независимо от времето, кратките дневни часове налагат свои собствени ограничения: обществените услуги може да се нуждаят от специални прожектори. В началото на декември слънцето ще светив  Анкъридж не повече от 6 часа на ден.