Почти половината от населението на света е било изложено на поне 30 дни на екстремни горещини, предизвикани от изменението на климата, между юни и август тази година, сочи ново изследване, за което съобщава Independent.

Той съобщава: "Над 3,8 млрд. души по света са били подложени на екстремни температури в продължение на повече от месец, а "почти всеки жив човек" - около 98% от света - е бил изложен на екстремни горещини поне веднъж между юни и август 2023 г..

Това показва анализ, публикуван от изследователи от Climate Central.

Най-дългата продължителност на екстремните температури, приблизително три месеца, е била преживяна от поне 1,5 млрд. души, които са били изложени на необичайно високи температури през всеки ден в периода от юни до август, се казва в проучването."

То идва в момент, когато Обединеното кралство се сблъска с необичайни септемврийски горещини през миналата седмица, като BBC News съобщава, че е счупен рекордът за брой последователни дни през септември, в които температурите са надвишавали 30С.

Според анализ на Метрополитен, за който съобщава Ройтерс, четвъртък миналата седмица е бил най-горещият ден в Обединеното кралство досега.