Националната електрическа мрежа ще плаща на британските домакинства и предприятия да намалят потреблението си на електроенергия в пиковите часове тази зима, като продължение на доброволната "услуга за гъвкавост на потреблението", която беше използвана миналата зима, съобщава Financial Times.

Според вестника системата е била използвана миналата година, след като прекъсването на доставките на газ и проблемите в някои атомни електроцентрали във Франция породиха опасения за недостиг на енергия.

Според вестника тази година тези опасения са "по-малко остри", но "компанията заяви, че запазването на схемата ще ѝ даде "допълнителни инструменти" за управление на мрежата и ще ѝ помогне да "изгради допълнителна устойчивост".

Таймс съобщава, че през миналата зима в схемата са участвали около 1,6 млн. домакинства, на които са били изплатени общо почти 11 млн. паунда.

В материала се добавя още: "От октомври сметките за енергия за повечето домакинства трябва да намалеят със 7% до средно 1923 паунда годишно, но експертите предупреждават, че милиони ще имат затруднения".

The Daily Telegraph съобщава, че най-добре представилите се домакинства са намалили сметките си средно с 40 паунда.

Това се случва в момент, в който "Таймс" съобщава, че "на енергийните компании ще бъде забранена спорна търговска практика, която надува сметките на клиентите, като изисква неоправдано високи цени за производство на електроенергия". Според вестника енергийният регулатор Ofgem е заявил, че собствениците на електроцентрали могат да бъдат глобени с до 10 % от приходите си, ако "не спазват новите правила, за да реализират "прекомерни" печалби".

Източникът твърди, че стъпката идва след разследване на Ofgem, което е установило, че "някои производители се възползват от съществуващите правила, след като разходите им за балансиране са се утроили до повече от 1,5 млрд. паунда между ноември 2021 г. и февруари 2022 г., в сравнение със средната стойност за зимата от малко под 500 млн. паунда между 2017 г. и 2020 г.". Блумбърг също отразява историята.

На друго място BBC News съобщава, че максималната сума, която домакинствата и фирмите в Обединеното кралство могат да претендират за прекъсване на електрозахранването поради бури, е нараснала от 700 на 2000 паунда след преглед на реакцията на бурята Арвен, когато през 2021 г. близо един милион домове и фирми загубиха електрозахранване. "Директорът на Ofgem заяви, че "строгите нови правила" ще гарантират, че енергийните компании ще се подготвят по-добре за тежки метеорологични условия", добавя телевизионният оператор.

Асоциацията на пресата съобщава: "Според новите правила на Ofgem първоначалното плащане също ще се увеличи от 70 на 80 паунда, ако снабдяването на клиента не бъде възстановено след 24 часа при буря от първа категория или 48 часа при буря от втора категория."