Западните страни не трябва да налагат "рестриктивни" политики по отношение на изменението на климата на развиващите се страни, предупреди индийският министър-председател Нарендра Моди, който е домакин на критичната среща на върха на Г-20 в Делхи, пише Times.

Изглежда, че той критикува неуспеха на западните държави да изпълнят ангажимента си за финансиране в размер на 100 млрд. долара годишно в подкрепа на развиващите се страни за декарбонизация, който закъсня с почти три години, продължава изданието.

Моди също така настоява, че всяко действие за справяне с изменението на климата трябва да допълва развитието, а не да възпрепятства икономическия напредък, допълва изданието.

След разногласията относно руската война в Украйна, различията по отношение на целите, свързани с изменението на климата, се превърнаха в поредната пречка, която лидерите на Г-20 трябва да изгладят на двудневната си среща в Ню Делхи", съобщава Ройтерс.

Индийски източници заявиха, че блокът е разделен по отношение на ангажиментите за поетапно намаляване на използването на изкопаеми горива, увеличаване на целите за възобновяема енергия и намаляване на емисиите на парникови газове, продължава новинарската емисия.

Тези разногласия са се появили през последните два дни на срещи преди събитието на върха на 9-10 септември, допълва той.

На срещата на Г-20 държавите призоваха за постигане на цел за утрояване на капацитета за възобновяема енергия до 2030 г., съобщава Bloomberg.

Членовете на групата ще поемат ангажимент да "преследват и насърчават" усилията за постигане на целта за увеличаване на производството на чиста енергия, допълва изданието.

Освен това блокът призова и за подобен стимул за внедряване на технологии за намаляване на емисиите, като например улавяне на въглерод, посочва Bloomberg.