Демократична република Конго (ДРК) продава на търг разрешителни за добив на нефт и газ в местообитания на застрашени горили.

Продажбата поставя под въпрос споразумението за защита, подписано в COP26, а експерт предупреждава, че търгът в Конго може да бъде катастрофа за дивата природа, здравето и климата

Демократична република Конго обяви, че следващата седмица ще проведе търг за разрешителни за добив на нефт и газ в критично застрашените местообитания на горили и в най-големите тропически торфища в света. Продажбата поражда опасения относно надеждността на споразумението за защита на горите, подписано със страната от Борис Джонсън в Коп26.

В понеделник министърът на въглеводородите Дидие Будимбу заяви, че ДРК разширява търга за блокове за проучване на нефт, за да включи два участъка, които се припокриват с националния парк Вирунга - обект на световното наследство на ЮНЕСКО, в който живеят последните останали планински горили на Земята.

Планираната продажба вече включваше разрешителни в тропическите торфища Cuvette Centrale в северозападната част на страната, които съхраняват еквивалента на тригодишните световни емисии от изкопаеми горива.

Басейнът на Конго е единствената голяма тропическа гора, която поглъща повече въглерод, отколкото отделя и експертите я определят като най-лошото място в света за проучване на изкопаеми горива.

Екологични групи призоваха водещите компании за изкопаеми горива да се откажат от търга и заявиха, че президентът Феликс Чисекеди, който подписа сделка за защита на гората на стойност 500 млн. долара (417,6 млн. паунда) с Борис Джонсън в първия ден на Коп26 миналата година, трябва да отмени продажбата. Дъждовната гора в басейна на Конго обхваща шест държави и регулира валежите чак до Египет.

В интервю за Guardian Будимбу признава, че е загрижен за околната среда, но защитава правото на страната си да експлоатира природните си ресурси. Той заяви, че приходите от проектите за добив на нефт и газ са необходими за опазване на горите в басейна на река Конго и за икономическото развитие на страната.

"Ние носим основна отговорност пред конгоанските данъкоплатци, които в по-голямата си част живеят в условия на крайна несигурност и бедност и се стремят към социално-икономическо благополучие, което експлоатацията на нефт вероятно ще им осигури", каза той.

По-рано тази седмица Будимбу заяви пред "Файненшъл таймс", че холивудските актьори Бен Афлек и Леонардо ди Каприо са се "качили на висок кон" и са помогнали за спирането на проучванията за нефт и газ във Вирунга след документален филм на Нетфликс от 2014 г., но заяви, че този път ДРК няма да бъде спряна.

Продажбата, която е насрочена за 28 и 29 юли, породи опасения относно надеждността на писмото за намерения, подписано от Борис Джонсън от името на Инициативата за горите в Централна Африка (Cafi) за 10-годишно споразумение, което включва цели за защита на ценни гори и торфища с 12 държави донори.

Лорд Голдсмит, министър на международната околна среда на Обединеното кралство, заяви, че правителството на Обединеното кралство е "много загрижено" за плановете за проучване на нефт в Централната кувеция.

"Ние сме твърдо убедени, че местните хора трябва да имат пряка полза от своите гори, а влошаването им не води до това. Ще продължим да работим с Демократична република Конго за намиране на решения за защита на тази жизненоважна екосистема и ще гарантираме изпълнението на ангажиментите за реформа на минния, петролния и газовия сектор", каза той.

Демократична република Конго е една от най-бедните страни в света, като близо три четвърти от 60-те милиона души в нея живеят с по-малко от 1,90 долара на ден през 2018 г., по данни на Световната банка. Емисиите на глава от населението в страната са 141 пъти по-ниски от тези на Обединеното кралство през 2019 г., което е отговорно за 3 % от всички исторически световни емисии, без да се включват тези по време на колониалното управление, според Carbon Brief.

Ирене Уабива, ръководител на международния проект за кампанията за горите в Конго в "Грийнпийс" - Африка, заяви, че търгът е подигравка с усилията на ДРК да се позиционира като страна за решаване на климатичната криза.

"Неоколониалната и все по-нарастваща борба за нефт и газ в ДРК, която сега застрашава националния парк Вирунга, както и водоизточниците, торфищата и защитените територии, е зловещ пример за безумната мания да се монетизира природата", казва тя.

Борис Джонсън подписва споразумение за Коп26 с президента на Демократична република Конго Феликс Тшисекеди

"Беззаконната сеч" в Демократична република Конго поражда опасения във връзка с подписаната от Борис Джонсън сделка за гори на стойност 500 млн. долара

Саймън Люис, професор по наука за глобалните промени в Университетския колеж в Лондон и световен експерт по торфищата в ДРК, заяви, че басейнът на Конго е най-лошото място в света за проучване на нефт и газ.

"Отварянето на тези гори за добив на нефт ще доведе до лов, обезлесяване, замърсяване с нефт, въглеродни емисии и социални конфликти. Търгът за петрол е търг, който ще постави началото на катастрофа за дивата природа, здравето, климата и човешките права", каза той.

"Разработването на нефт рискува да доведе до социални вълнения, както се вижда в делтата на Нигер. Конфликтът в центъра на ДРК, само на няколко часа път по река от Киншаса, може да застраши стабилността на правителството и на цялата страна. Като се има предвид, че войната в Конго от 1998-2003 г. и последствията от нея отнеха живота на повече от 5 милиона души, трябва да се направи всичко възможно, за да се избегне конфликт в Конго. Търгът трябва да бъде отменен."