Климатичните условия, които намаляват добива на кафе, са зачестили през последните четири десетилетия, а повишаването на температурите в резултат на глобалното затопляне вероятно ще доведе до "постоянни системни сътресения" в производството на кафе в световен мащаб, сочи ново изследване.

Изследователите са анализирали въздействието на климатични фактори като температура, валежи и влажност в 12-те най-големи страни-производителки на кафе в световен мащаб в периода 1980-2020 г.

>>>>>Виж галерия от снимки>>>>>

Проучването, публикувано в списание PLOS Climate, установява, че честотата на "климатичните опасности" - неоптимални условия за отглеждане на кафето поради екстремни явления като високи температури - се е увеличила във всеки регион през този период. Пет от шестте най-опасни години са настъпили между 2010 и 2020 г.

Оптималните температури за отглеждане съответно на двата основни сорта кафе - арабика и робуста, са от 18 до 22С и от 22 до 28С.

Изследователите са установили, че между 1980 и 2020 г. регионите на отглеждане на кафето са били по-склонни към по-ниски температури. "Сегашният климат обаче се характеризира с твърде високи температури във всеки регион", констатират те и добавят, че "огромното мнозинство от регионите за отглеждане на кафе никога не изпитват твърде ниски температури през вегетационния период".

Водещият автор на изследването, д-р Дъг Ричардсън, който е завършил проучването, докато е работил в CSIRO, е заявил, че преминаването от хладни и влажни към горещи и сухи условия "напълно сигурно е резултат от изменението на климата".

Изследователите пишат: "С оглед на прогнозите за изменението на климата, които показват, че е вероятно продължаващо повишаване на температурите в тропиците, ние предполагаме, че производството на кафе може да очаква продължаващи системни сътресения."

"Както и при другите култури, системният риск за световната търговия с кафе е свързан със синхронизирани неуспехи в реколтата", добавят те.

Предишни изследвания показаха, че количеството земя, подходящо за отглеждане на кафе в световен мащаб, може да намалее наполовина до 2050 г. поради изменението на климата.

Ричардсън заяви: "Ако има шок в предлагането на кафе през дадена година, ако няма достатъчно кафе, складирано от предишни години, тогава може да се очаква повишаване на цената."

Изследователите анализират също така въздействието на шест различни климатични фактора върху производството на кафе, включително Ел Ниньо-южната осцилация (Енсо) - най-значимото годишно колебание на климата на планетата.

"По време на събитията от типа Ел Ниньо наблюдаваме по-голяма вероятност условията да са твърде горещи или твърде сухи, а при Ла Ниня е приблизително обратното", казва Ричардсън.

Въпреки че Ел Ниньо има глобално въздействие, изглежда, че той има по-малко влияние в Южна Бразилия, най-големият производител на кафе арабика в света. "За щастие, тя е по-слабо засегната от Енсо", каза Ричардсън. "Това, на което се надяваме, е, че по време на събитията, свързани с Ел Ниньо, доставчиците от Южна Бразилия може да успеят да компенсират намаленията [на реколтата] в други страни."

Изследователите установяват: "В резултат на изследването на Нинсо се наблюдава тенденция към намаляване на броя на растенията, които са били засегнати: "Основните региони за арабика в крайния югоизток на Бразилия и югозападната част на Етиопия са сред най-малко податливите на климатични опасности региони."

На 12-те най-големи производители на кафе се падат около 90% от световното производство. Сред тях са Бразилия, Перу и Мексико в Северна и Южна Америка; Уганда и Етиопия в Африка; и Виетнам и Индонезия в Югоизточна Азия.