Нови изследвания предупреждават, че горските пожари в бореалните гори, които обхващат далечните северни ширини на света, отделят бързо нарастващи количества въглероден диоксид, съобщава Financial Times.

Проучването, в което се използва нова сателитна технология , изчислява, че изгарянето на бореалните гори в Евразия и Северна Америка през 2021 г. е освободило рекордните 1,76 млрд. тона CO2 - което представлява 23% от всички световни емисии на CO2 от пожари, обяснява вестникът.

Материалът добавя: "През последните 10 години горските пожари в бореалните райони се увеличават по-бързо, отколкото в тропическите гори, което отчасти отразява факта, че средните температури се повишават по-бързо в северната част на планетата, отколкото в близост до екватора, тъй като отразяващият слой сняг и лед се топи в резултат на глобалното затопляне."

Съавторът на изследването Стивън Дейвис казва пред изданието, че "бореалните гори могат да бъдат въглеродна бомба със закъснител и неотдавнашното увеличаване на емисиите от горски пожари ме кара да се притеснявам, че часовникът тиктака".

Дейвис казва пред Independent: "Тези пожари са две десетилетия на бързо затопляне и екстремна суша в Северна Канада и Сибир, които идват на дневен ред, и за съжаление дори този нов рекорд може да не издържи дълго... Ако този мащаб на емисиите от неуправлявани земи се превърне в нова норма, стабилизирането на климата на Земята ще бъде още по-трудно, отколкото си мислехме."

В други новини за горите френският президент Еманюел Макрон се е ангажирал с 50 млн. евро за нова глобална схема за възнаграждаване на държавите за опазване на техните гори и биоразнообразие, съобщава Ройтерс, като призова за по-конкретни действия по глобалните ангажименти за климата.

Залогът беше обявен в края на двудневната среща на върха "Една гора" в Габон, която имаше за цел да оцени напредъка, постигнат след миналогодишната конференция за климата COP27, и да поднови целите за опазване и устойчиво управление на световните гори, пояснява информационната агенция.

В речта си през първия пълен ден от обиколката си из четири държави в Африка Макрон е заявил: "Разбрахме, че е необходимо да имаме пари на масата и конкретни действия".

Редакционна статия в Economist споменава срещата на върха, но отбелязва, че "спешно са необходими повече усилия". Позовавайки се на примерите на Бразилия, Индонезия и Демократична република Конго, изданието казва, че "тези места ще се борят за прилагането на собствените си закони, освен ако хората, които живеят в горите, не виждат ползи от опазването им.

Това ще изисква голям и надежден паричен поток, за да бъдат тропическите гори по-ценни непокътнати, отколкото изсечени. Той трябва да дойде от правителствата на богатите страни и от частните фирми, които купуват въглеродни кредити, за да компенсират собствените си емисии".

Редакционната статия завършва: "В миналото тези потоци са били твърде малки и зле планирани. Вместо да се финансират множество малки проекти, които трудно се наблюдават, повече пари трябва да се насочат към политически субекти, които са достатъчно големи, за да направят промяна, като например правителствата на щатите или провинциите.

Такива "юрисдикционни" въглеродни кредити биха могли да се използват за ускоряване на прехода към по-екологична местна икономика, за почистване на местните поземлени регистри и за контрол на нарушенията. Ако има достатъчно парични средства, които се отпускат под условие, местните жители ще имат по-голям стимул да опазват дърветата и по-малко склонност да избират екологични ренегати.

Според една от оценките 20 млрд. долара годишно ще забавят значително обезлесяването. За да се запази такъв огромен въглероден поглътител - без да се забравя биоразнообразието, което той съдържа - това би било изгодно."

В съпътстващ материал в Economist се казва, че "най-голямата пречка за спасяването на тропическите гори е беззаконието". Накрая, в коментар на Ройтерс се задава въпросът дали частният сектор ще се отзове на призива на американския президент Байдън и бразилския президент Луис Инасио Лула да Силва да помогне за спасяването на Амазония