Вестник "Вашингтон пост" помества визуален анализ на своя колумнист от "климатичната лаборатория" Хари Стивънс, който пише, че темповете на индустриализация на Китай са изумителни и далеч надхвърлят скоростта на индустриалното развитие на Запада.

Той допълва, че "с тези темпове въпросът не е дали Китай в крайна сметка ще изхвърли повече въглероден диоксид от която и да е друга страна в историята, а кога".

Чрез инфографика той обяснява, че "въпреки огромната преднина на Запада, прогнозите са, че до 2039 г. Китай ще емитира повече общ CO2 от цяла Европа, а до 2050 г. - повече от САЩ". (Обърнете внимание, че в статията се предполага, че емисиите ще останат относително постоянни през следващите десетилетия, вместо да намаляват в съответствие с целите за климата).

CNBC пише, че според данни на Националното статистическо бюро (НСБ) "фабричната активност в Китай през февруари се е повишила още повече в посока на разширяване". Официалният индекс на мениджърите по покупките в промишлеността "се повиши до 52,6 през февруари - над границата от 50 пункта, която разделя растежа от свиването", което "бележи най-високото показание от април 2012 г., когато достигна 53,5 пункта".

Отделно от това "Китайски диалог" твърди, че юрисдикциите на провинциално равнище в страната (наричани по-нататък "провинции") ще се съсредоточат както върху въглищата, така и върху възобновяемата енергия през следващата година, според работните доклади, публикувани преди националните "две сесии", които са "най-значимите годишни политически и законодателни срещи в страната".

В доклада се допълва, че "повече от две трети от 31 провинции в континентален Китай са поели ангажимент да насърчават "чистите" въглища, да изграждат "модерни" въглищни енергийни мощности или да гарантират доставките на въглища", докато "седемнадесет планират да ускорят изграждането на вятърни и слънчеви паркове или индустриални паркове, като по-голямо внимание се отделя на офшорните вятърни централи".

Също така, съобщавайки за предстоящата политическа среща в Пекин, CGTN, държавен новинарски канал, пише, че целите на страната за "достигане на върхови стойности на емисиите на въглероден диоксид до 2030 г. и постигане на въглеродна неутралност до 2060 г. оттогава подхранват всичко - от развитието на възобновяемата енергия до процъфтяващия пазар на нови енергийни превозни средства".

Каналът интервюира Джан Гуоцян, председател на SinoHytec, водеща китайска компания за водородна енергия, който е цитиран да казва, че "очаква още по-голямо ускорение в индустрията тази пролет".

Джан, който е и депутат в 14-ия Национален народен конгрес, добавя: "С гордост можем да кажем, че китайската водородна индустрия, както и индустрията за водородни горивни клетки, е сред първите в света."

Wall Street Journal пише: "Китайският необичаен подход към енергийния преход означава, че въздействието на разрешаването от страна на Китай на голям брой нови въглищни електроцентрали]може да не е толкова лошо, колкото изглежда. Това е от значение, тъй като на Китай се пада почти една трета от общите емисии на въглероден диоксид в света."

В статията се казва, че Китай заявява, че има за цел да изгради още 160 GW (гигавата) мощности за слънчева и вятърна енергия през 2023 г., като се добавя, че ако всичко върви по план, тази възобновяема енергия ще измести въглищните електроцентрали до статут на резервни, което означава, че те ще работят доста под капацитета си и ще увеличават емисиите по-малко, отколкото може да се предположи от заглавната цифра. 

Ройтерс публикува статия на Гавин Магуайър със заглавие: "Китай увеличава преднината си в доставките на енергия от възобновяеми източници с помощта на вятърна енергия".