Върховният съд отвори дупка от 60 млрд. евро в плановете на Германия за финансиране на борбата с изменението на климата

Решението на Германия да финансира плановете си за борба с климатичните промени чрез преразпределяне на 60 млрд. евро неизползван дълг, отключен по време на пандемията Covid-19, е противоконституционно, постанови вчера висшият съд на страната, съобщават Politico и др. медии.

Политико обяснява: "Преразпределението нарушава т.нар. дългова спирачка - конституционна разпоредба, която ограничава правителствените заеми, освен по време на извънредни ситуации и рецесия."

Медията предава, че федералното правителство е взело решението да прехвърли средствата, първоначално предназначени за подпомагане на пандемията от Ковида-19, към фонда за климата през февруари 2022 г. и впоследствие е било оспорено в съда от депутати от дясноцентристката опозиция.

Материалът допълва, че в момента се работи по въпроса за финансирането на този фонд.

Решението идва в момент, когато канцлерът Олаф Шолц е въвлечен в напрегнати преговори за бюджета за следващата година, и оставя правителството с дупка от 60 млрд. евро в бюджета.

The Daily Telegraph цитира Шолц, който казва, че решението ще има "далечни последици за фонда за климата и трансформацията", и добавя, че германското правителство "бързо ще преразгледа" икономическия си план.

The New York Times отбелязва, че германският фонд за преобразуване на климата - който сега ще бъде намален с 60 млрд. евро - е разполагал с "212 млрд. евро, предназначени за проекти от 2024 до 2027 г.".