В статия в Sunday Times се казва, че две големи енергийни сделки в САЩ, сключени от петролните гиганти Chevron и Exxon, "могат да оставят нулевото нетно потребление на заден план".

В статията се казва: "Големият петрол се завръща с гръм и трясък и се противопоставя на прогнозите от миналата седмица на Международната агенция по енергетика (МАЕ), че търсенето на петрол ще достигне своя връх през това десетилетие.

Но тъй като споровете за климата и петрола се изострят, какво ни казват тези сделки за състоянието на индустрията? И кой е прав за това кога светът ще достигне "пика на петрола"?"

В статията се цитират ръководители на Chevron и Exxon, които заявяват, че не са съгласни с прогнозата на МАЕ, както и картелът на производителите на петрол Opec. В статията обаче се добавя:

Мария Пастухова от тинк-танка E3G добавя: "Мисля, че това показва, че тези компании не искат да рискуват да проучват нови резерви; те предпочитат да купуват доказани резерви от други." Междувременно статия в Times съобщава: "ExxonMobil и Chevron отчетоха рязко намаление на печалбите си за третото тримесечие, след като цените на петрола и газа отстъпиха от миналогодишните си върхове."

В коментар за Financial Times колумнистката Хелън Томас разсъждава върху разликата в подхода, който предприемат американските и европейските петролни компании.

Статията е озаглавена: "Трансатлантическата стратегическа пропаст между големите петролни компании никога не е била по-голяма - и това е нормално". Тя пише: "Един от изводите [след сделките в САЩ] е, че европейският сектор ще трябва да отговори на това засилване на конкурентите си. Не е ясно защо."

Във връзка с това Financial Times съобщава: "Сделката на Chevron за закупуване на Hess миналата седмица за 53 млрд. долара дава на американската суперголяма компания достъп до една от най-горещите перспективи в световната ресурсна индустрия: 11 млрд. барела офшорен петрол в Гвиана." Inside Climate News пита дали петролната компания ConocoPhillips "иска да разшири спорния си проект за добив на петрол в Арктика".