Последният кръг от преговорите на ООН за климата започна в Бон, Германия, "без договорен окончателен дневен ред за техническите дискусии", съобщава Ройтерс.

Изданието допълва, че това "помрачава оптимизма, че 10-дневната среща ще доведе до ясна програма за конференцията COP28 в Дубай". Разговорите се "разглеждат като междинна проверка за това как ще се оформят амбициозните международни преговори за климата на COP28 през декември", но "въпреки месеците на дискусии след предишната COP27 в Египет, няма съгласие за приемане на дневния ред, предложен от постоянните спомагателни органи на COP за конференцията в Бон, заяви Набил Мунир, председател на Спомагателния орган на ООН за изпълнение (SBI), при откриването на разговорите".

Според "Гардиън" Саймън Стийл, изпълнителен секретар на РКООНИК, е заявил вчера пред делегатите: "Вярвам, че сме в критична точка. Знаем, че бързата промяна често следва дълъг период на развитие. Бог знае, че периодът на бременност за действия в областта на климата е достатъчно дълъг. Трябва да ускорим тази повратна точка."

Фиона Харви от вестника добавя: "Гардиън" разбира, че ЕС и много развиващи се страни са искали в дневния ред да бъде включена точка за обсъждане на "работната програма за смекчаване на последиците", която се отнася до ангажиментите на страните за намаляване на емисиите на парникови газове, докато Китай се е борил за мандат за обсъждане на плановете на страните за адаптиране към последиците от климатичната криза.

Сред другите основни източници на спорове бяха резолюцията за поетапно спиране на изкопаемите горива, ролята на възобновяемата енергия, въпросът за загубите и щетите, който се отнася до фондовете за подпомагане на спасяването и възстановяването на бедните страни, засегнати от климатични бедствия, както и глобалната равносметка, която представлява оценка на това доколко правителствата са се отклонили от изпълнението на своите ангажименти от Париж.

Стийл не назовава пряко тези въпроси, но призова правителствата да намерят общ език." Axios помества интервю с генералния директор на COP28 Маджид ал-Сувайди, който казва, че индустрията за изкопаеми горива трябва да бъде привлечена към разговорите в Дубай през декември:

"Не можем да водим ексклузивен разговор, който пропуска цялата група избиратели, които наистина са аргументирани, които са в най-добра позиция да ви помогнат да решите проблема. Ние ги молим да дойдат и да кажат какво ще направят, за да се справят с климатичните предизвикателства."

Редакторът на сайта Carbon Brief Лео Хикман споделя в Туитър, че в Бон е било потвърдено, че поради напускането на ЕС Обединеното кралство вече се е присъединило към преговорния блок "Umbrella" от държави, който включва САЩ, Австралия, Канада и Япония

ИЗБРАНО