Продължават екстремните горещини, които засягат много райони на Китай.

The Guardian съобщава, че Националният климатичен център на страната е потвърдил, че температурите в цял Китай са достигнали или надхвърлили рекордните си стойности за месец май.

Вестникът добавя: "Метеорологичните станции на 446 места са регистрирали температури, които са били еднакви или по-високи от най-високите, регистрирани някога за месец май, заяви заместник-директорът на Националния климатичен център Гао Жун на брифинг в петък... П

рез следващите три дни по-голямата част от Южен Китай се очаква да бъде засегната от температури над 35С, като в някои райони температурите ще надхвърлят 40С, според националните синоптици в петък. Електропреносните мрежи се подготвят да бъдат подложени на напрежение, тъй като търсенето на климатици в мегаполиси като Шанхай рязко нараства.

Търсенето на електроенергия в южните производствени центрове, включително в Гуандун, нарасна през последните дни, като China Southern Power Grid, един от двата оператора на мрежата в страната, отбеляза, че пиковото натоварване надхвърля 200 млн. киловата - седмици по-рано от нормалното и близо до историческите върхове."

Агенция Ройтерс също публикува статията, в която се казва: "Подобно на много части на Азия, през последните седмици Китай беше под влияние на изключително горещо време преди началото на лятото в северното полукълбо. В понеделник Шанхай преживя най-горещия ден през май от повече от 100 години насам."

Вестникът цитира Сара Пъркинс-Киркпатрик, климатолог от Университета на Нов Южен Уелс: "Не съм изненадана, че [екстремните температури в Азия] се случват, и не съм изненадана, че са по-лоши.

Но начинът, по който те се случват - просто седмица след седмица тези рекорди се чупят. Това е просто безмилостно."