Материал на Financial Times разглежда целта от Парижкото споразумение за 1,5 градуса по Целзий, като започва с коментарите на новоизбрания председател на COP28 Султан ал-Джабер, който е и главен изпълнителен директор на държавната петролна компания на Абу Даби.

Той цитира думите му, че целта от 1,5C "просто не подлежи на обсъждане".

По-нататък обаче се казва: "Някои учени, занимаващи се с климата, смятат, че 1,5 градуса по Целзий вече не е постижима, докато други смятат, че можем да се върнем на правилния път, но само с много по-драстични действия.

В бизнес средите, особено в сферата на производството на изкопаеми горива, има хора, които искат да се откажат от него, защото запазването му би означавало ограничаване на разрастването на тяхната индустрия.

В доклада се добавя: "Много учени и активисти се притесняват, че признаването на поражение в битката за задържане на затоплянето до 1,5 °C е начин да се оправдаят по-бавните действия на държавите и компаниите."

Материалът цитира думите на Детлеф ван Вуурен, старши изследовател в холандската агенция за оценка на околната среда PBL:

"Няма голямо значение дали 1,5C е достатъчно реалистично. Най-ниската стойност, до която можем да стигнем, е най-привлекателна... Тя не трябва да става 2С. Това, което трябва да означава, е, че ако не можем да достигнем 1,5С, не минаваме 1,6С".