Учените предупредиха, че екстремните метеорологични условия по света ще продължат, след като през април за 11-и пореден месец средните температури в света бяха рекордни, пише Financial Times.

По данни на Службата за климатични промени "Коперник" през април температурите са били с 0,67 °C по-високи от средните стойности за периода 1991-2020 г. и с 1,58 °C по-високи от прединдустриалните нива, пише FT.

Той продължава: "Средната глобална температура за последните 12 месеца е била най-високата в историята - 1,61C над прединдустриалната средна стойност, заяви Коперник. Това температурно показание се различава от Парижкото споразумение за ограничаване на повишаването на глобалната температура в идеалния случай до 1,5C, което се основава на по-дълъг период от време."

Daily Mail твърди, че "както рекордните нива на парникови газове в атмосферата, така и метеорологичното явление, известно като Ел Ниньо", са довели до новия рекорд през април. Анализът на данните от "Коперник", направен от BBC News, гласи, че през изминалата година световният океан е чупил температурни рекорди всеки ден.

Материалът пояснява: "От март 2023 г. средната температура на повърхността на световния океан започна да се изстрелва все по-нагоре и по-нагоре над дългосрочната норма, достигайки нов рекорден връх през август. Последните месеци не донесоха никаква почивка, като според данните на Коперник през февруари и март тази година повърхността на морето достигна нов глобален среднодневен максимум от 21,09C. От 4 май 2023 г. насам всеки ден не само е подобрявал дневния рекорд за това време на годината, но в някои дни разликата е била огромна."

Асошиейтед прес съобщава, че "екстремното време изглежда почти навсякъде", с "наводнения в Бразилия и Хюстън" и "брутална жега в Азия".

Материалът продължава: "В знойна Бразилия наводненията убиха десетки хора и парализираха град с население около 4 милиона души. Избирателите и политиците в Индия, където се провеждат национални избори, припадат от горещините, достигнали 46,3 градуса. Жестоката гореща вълна в Азия затвори училища във Филипините, уби хора в Тайланд и постави рекорди там, както и в Индонезия, Малайзия, Малдивите и Мианмар. Рекордните температури - особено през нощта, когато просто не може да се охлади - достигнаха много части на Африка. Наводненията опустошиха Хюстън, а в Съединените щати като цяло току-що бе регистриран вторият най-голям брой торнада за месец април."

В доклада се добавя, че "учените, занимаващи се с климата, твърдят, че трудно си спомнят кога в толкова голяма част от света времето е било на високи обороти по едно и също време". Salon съобщава, че броят на жертвите на наводненията в Бразилия вече е достигнал 83 души и се очаква да нарасне още. В понеделник бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва поиска от Конгреса да обяви бедствено положение заради проливните дъждове, пише Ройтерс. На друго място "Гардиън" разговаря с хора, живеещи в бедняшкия квартал Матаре в Найроби, за последиците от последните наводнения.