Смъртните случаи в Европа, свързани с горещи вълни, са се увеличили с 30% през последните 20 години

Financial Times е сред няколкото издания, които отразяват нов анализ на Службата на ЕС за климатични промени "Коперник" и Световната метеорологична организация, в който се заключава, че миналата година е била най-топлата в Европа или втората най-топла с малка разлика в зависимост от използваните набори от данни.

Вестникът добавя: "Тя се нарежда на първо място по топлина, ако се включат Гренландия и някои други райони. Саманта Бърджис, заместник-директор на климатичната служба "Коперник", заяви, че рекорден брой европейци са били засегнати от здравен стрес и най-големия горски пожар на континента през миналата година.

Сезонните прогнози сочат, че предстоящите юни, юли и август в Европа също е по-вероятно да бъдат по-топли от нормалното. Но Бърджис предупреждава, че температурите през това лято са по-трудни за прогнозиране и поради отслабването на естествения метеорологичен модел Ел Ниньо, който затопля Тихия океан."

Прес асосиейшън пише: Смъртните случаи, свързани с горещините, се увеличават в Европа, докато през 2023 г. 63 души са загубили живота си в резултат на бури, 44 - в резултат на наводнения и 44 - в резултат на горски пожари, а икономическите загуби, свързани с времето и климата, се оценяват на 13,4 млрд. евро (11,5 млрд. паунда), се казва в доклада.

The Guardian, Reuters, Bloomberg и Le Monde са сред изданията, които отразяват историята.

Междувременно "Файненшъл таймс" предполага, че екстремните метеорологични условия ще засегнат Европа и през тази година, като посочва, че "Ирландия е изправена пред риска от сериозен недостиг на картофи, тъй като проливните дъждове забавят засаждането на най-голямата зеленчукова култура, а Брекзит продължава да усложнява доставките на семена".

Отделно от това Washington Post публикува материал със заглавие: "Рекордно горещата серия на Земята може да е знак за нова климатична ера".

В него се казва, че д-р Гавин Шмидт от НАСА посочва, че това, което ще се случи през следващите няколко месеца... може да покаже дали климатът на Земята е претърпял фундаментална промяна - квантов скок в затоплянето, който обърква климатичните модели и подклажда все по-опасни екстремни метеорологични явления".

Статията цитира и д-р Зик Хаусфатер, сътрудник на сайта Carbon Brief в областта на науката за климата, който казва: "Надявам се, че ще се върнем към предсказуем режим. Но ако продължаваме да поставяме рекорди, тогава ще трябва да преразгледаме някои от нашите предположения, защото може да се окаже, че има някакво ново устойчиво въздействие, което не е отчетено."

На друго място в. "Ню Йорк Таймс" пише, че глобалните нива на въглероден диоксид са "преминали нов етап", като добавя: "През 2023 г. глобалните нива на парниковия газ се повишиха до 419 частици на милион, което е с около 50 % повече, отколкото преди индустриалната революция. Това означава, че във въздуха има приблизително 50% повече молекули въглероден диоксид, отколкото през 1750 г."