Зимата започна и вече на мнозина се налага да чистят сняг пред входа на блока си, пред къщата или в двора.

"Много проучвания показаха, че има повече сърдечни атаки в периода декември-януари", заяви доктор Самин Шарма, директор на клиничната и интервенционална кардиология в болница "Синьой" в Ню Йорк.

Макар че интензивното физическо упражнение тренира сърцето, студеното време е рисков фактор, който води до увеличаване на сърдечните проблеми и смъртните случаи през зимния сезон.

Тези фактори могат да изложат на риск дори здрав човек.

Студеното време причинява свиване на артериите, което повишава кръвното налягане и честотата на пулса. Тези увеличения поставят сърцето под допълнително напрежение.

"Това е една "перфектна буря", според мен, увеличаваща многократно риска да има сърдечен проблем при предразположени пациенти", добавя специалистът.

Освен това, хормоналните промени, които идват с по-студеното време, могат да направят кръвта по-склонна към съсирване.

Нивата на кортизона през зимата варират с по-студеното време, което води до "лепкавост" на тромбоцитите - каза Шарма. Тези лепкави тромбоцити позволяват образуването на съсиреци по-лесно. Тъй като артериите се свиват поради студения въздух, опасността от запушвания и блокиране се увеличава.

"Ако под опасност са били 60 процента, при студено време и резки физически натоварвания, каквото е чистенето на тежък сняг, рискът може да бъде 75 или 80 процента", каза Шарма.

При извършване на интензивни кардио тренировки през зимните месеци, като бягане на дълги разстояния или чистене на сняг с лопата, облечете се топло и носете достатъчно дрехи, за да поддържате висока телесна температура, предотвратявайки възпалението и свиването на кръвоносните съдове.

Сърдечно болните пациенти трябва да избягват напълно усилената зимна активност.

Макар че това не е просто и лесно през зимата, човек трябва да компенсира и липсата на излагане на слънчева светлина, каза Шарма.

Нови изследвания показват, че намаляването на експозицията на слънчева светлина може да повлияе на зимната честота  на сърдечните удари.

Тъй като въздухът става по-студен, хората се обличат и увиват, преди да излязат на открито, оставяйки по-малко от кожата си да бъде изложена на UV лъчите, подпомагащи производството на витамин D в организма.

"През зимата дните са къси, имате по-малко слънце, така че имате по-малко производство на витамин D", каза Шарма. Витамин D действа върху артериите, предпазва ги от възпаление и подобрява тяхната функция.

Дефицитът на витамин D може да предразположи и предизвика възпаление на артериите.

Докторът препоръчва редовно излагане на слънчева светлина през студените месеци и допълнителен прием, със съгласието на лекаря, на добавки, съдържащи витамин D.