Министерството на енергетиката на САЩ ще финансира частично 33 различни проекта в 20 щата за тестване на методи за намаляване на емисиите от фабрики и промишлени предприятия, съобщава "Ню Йорк Таймс".

Според вестника министърът на енергетиката Дженифър Гранхолм е нарекла финансирането от 6 млрд. долара "най-голямата инвестиция в декарбонизация на промишлеността в американската история".

Той добавя: "Парите за проектите в съобщението от понеделник идват от програмата за индустриални демонстрации на Министерството на енергетиката, която беше финансирана от двупартийния закон за инфраструктурата за 2021 г. и от Закона за намаляване на инфлацията за 2022 г."

The Guardian съобщава, че "индустриалният сектор е отговорен за около 25 % от всички емисии на страната и се оказва труден за декарбонизиране поради енергийно интензивните си широкомащабни операции". "Съветникът на Белия дом по въпросите на климата Али Зайди заяви, че това финансиране има за цел да елиминира 14 млн. тона замърсяване с [въглероден диоксид] всяка година, което се равнява на извеждането от движение на около 3 млн. автомобила." Вестник "Вашингтон пост" посочва някои проекти, които ще бъдат финансирани.

Производителят на алуминий Constellium ще получи до 75 млн. долара за "първия по рода си завод за леене на алуминий с нулеви въглеродни емисии", се казва в публикацията. Той продължава: "Heidelberg Materials ще получи до 500 млн. долара за улавяне и съхранение на въглероден диоксид от един от най-големите циментови заводи в страната.

Очаква се проектът да предотврати навлизането на 2 млн. тона CO2 в атмосферата всяка година.

Kraft Heinz планира да намали въглеродните емисии от фабриката си за макарони и сирене, като инсталира чисти технологии като термопомпи. (Като цяло Kraft Heinz ще получи до 170,9 млн. долара за декарбонизиране на 10 предприятия в цялата страна)."

The Hill добавя: "Очаква се проектът на Exxon да използва водород вместо газ за захранване на производството на пластмаса, текстил и каучук; Dow се очаква да улавя емисиите на въглероден диоксид и да използва повторно парниковия газ за производство на компоненти за батерии за електрически автомобили; а Unilever се очаква да замени газовите котли с електрически и термопомпи в четири предприятия за производство на сладолед."

Файненшъл Таймс съобщава, че шведският производител на стомана SSAB ще получи 500 млн. долара за стоманодобивен завод в Мисисипи, в който ще се използва водород вместо коксуващи се въглища: "От петте най-големи награди в портфолиото, всяка на стойност до 500 млн. долара, три ще отидат за дейности с компании-майки със седалище в Европа. Дружествата ще покрият инвестициите на правителството на САЩ, като си поделят разходите." Новината е отразена и от агенциите Блумбърг, Аксиос и Ройтерс.

В други новини от САЩ "Файненшъл таймс" съобщава, че "претенциите на САЩ към ивица богато на минерали морско дъно се оспорват от Китай и Русия, тъй като Вашингтон не е ратифицирал договор, който урежда достъпа до ресурси в международни води".

Politico съобщава, че американската неправителствена организация "Фонд за защита на околната среда" ще започне съкращения тази седмица. А New Scientist отразява ново изследване, което установява, че "излагането на нарастващи нива на дим от горски пожари може да доведе до повече от 10 000 допълнителни смъртни случая всяка година в САЩ до 2050 г.".