Като посочи незначителния дял на възобновяемата енергия в света, ръководителят на Saudi Aramco нарече стратегията за енергиен преход грешка и провал, съобщава Франс 24.

"В реалния свят настоящата стратегия за преход очевидно се проваля на повечето фронтове", заяви главният изпълнителен директор на Saudi Aramco Амин Насър на конференцията CERAWeek в Хюстън.

Според доклад на консултантската компания KPMG, който Насър цитира, изкопаемите горива са съставлявали 82% от световното потребление през миналата година, като отбелязва, че Международната агенция по енергетика прогнозира рекордно търсене на петрол през тази година.

"Това едва ли е картината на бъдещето, която някои рисуват. Всичко това засилва мнението, че скорошен пик на производството на нефт и газ е малко вероятен, да не говорим за 2030 г.", добави Насър, намеквайки за средносрочната цел, разглеждана като потенциална дата за отказ от суровия петрол.

Към Насер, който беше скептичен по отношение на предстоящата енергийна революция, се присъедини и главният изпълнителен директор на ExxonMobil Дарън Уудс, който заяви, че "не се движим" към постигането на "нулеви нетни емисии" до 2050 г.

"Един от проблемите тук е, че макар обществото да иска да намали емисиите, никой не иска да плаща за това", казва Уудс.

Насър призова за политики, които в по-голяма степен да съответстват на "реалния свят". Алтернативната енергия може да намали емисиите, но "когато светът се съсредоточи върху намаляването на емисиите от въглеводороди, се постигат много по-добри резултати".

Насър е заявил, че светът трябва да "изостави фантазиите за отказ от петрола и газа, а вместо това да инвестира в тях, като адекватно отразява реалистичните оценки на търсенето".