Саудитска Арабия работи за запазване на изкопаемите горива "в центъра на световната икономика за десетилетия напред" чрез "лобиране, финансиране на изследвания и използване на дипломатическите си сили, за да възпрепятства действията в областта на климата", пише Хироко Табучи, репортер на New York Times, специализиран в областта на климата.

Тя пише: "Контролираната от правителството петролна компания Saudi Aramco вече произвежда един от всеки 10 барела петрол в света и предвижда свят, в който ще продава още повече."

Разкритията пред Министерството на правосъдието, обобщени от Центъра за отговорна политика, показват, че "от 2016 г. насам саудитските интереси са похарчили близо 140 млн. долара за лобисти и други лица, за да повлияят на американската политика и общественото мнение, което я прави една от страните с най-големи разходи за лобиране в САЩ".

В статията подробно се описва работата на LS2 group, лобистка агенция в Айова и една от малкото лобистки фирми, които останаха със саудитците, тъй като други "скъсаха връзките" след убийството на журналиста Джамал Хашоги през 2018 г. от саудитски агенти.

Статията продължава: "Щати като Айова, най-големият производител на етанол в страната, биха могли да бъдат плодородна почва за мнението на саудитците за електрическите превозни средства, каза Джеф М. Анджело, бивш сенатор от щата Същият сега води токшоу и с него са се свързали представители на Саудитска Арабия."

Той цитира думите му: "Производителите на етанол тук, в Айова, казват едно и също нещо: "Не е ли ужасно, че администрацията на Байдън ви принуждава да си купувате електромобил, когато ние бихме могли да произвеждаме биогорива точно тук, в Айова, да печелим пари, да подкрепяме нашите фермери и да бъдем енергийно независими?"

По време на последния кръг от преговори на COP27 в Египет "Саудитска Арабия изтъкна алтернативна визия, която разчита на широкомащабно улавяне и съхранение на въглероден диоксид.

До 2027 г. кралството ще изгради съоръжение, способно да съхранява толкова въглероден диоксид, колкото 2 милиона бензинови автомобила биха изхвърлили за една година", пише Табучи. "Това би било пробив, тъй като улавянето на въглерод все още не е доказано в голям мащаб.

И все пак това е начинът Саудитска Арабия да се подготви за затоплянето на света, заяви Адел ал-Джубейр, пратеник на кралството по въпросите на климата. В Саудитска Арабия сме решени да изпреварим ситуацията".