Саутитска Арабия е почти изцяло разположена в тропичния климатичен пояс. Тя се намира в северната част на т. нар. "клетка на Хадли".

Това е част от постоянната планетарна циркулация, благодарение на която на Екватора дъждовете са ежедневие около и след обяд, а на тропиците, намиращи се под низходящите и изсушени въздушни потоци от екватора на север(или юг в южното полукълбо) валежите са значително по-малко и там се разполага цяла огърлица от пустини.

Видеоклипът е сниман в населеното място Макка, което е в пустинята, видно и от липсата на растителност наоколо.

Докато дъжд все пак там вали, макар и рядко, градушките са по-екзотични, заради наличието на доста дебел слой  въздух от майчините облаци на валежа до повърхността. Грубо, отрицателна е температурата едва на над 6000 метра и повече. 

Това означава, че ледените зърна, движейки се с голяма скорост през близо 7 (седем!) километра въздушна маса с положителна температура, трябва да оцелеят до повърхността. 

Видно от клипа, те го правят, при което само можем да предполагаме, каква е била големината им при образуването в ледените облаци на около и над 7000 метра над земята, за да оцелеят до повърхността.

Промяната на климата "работи" и в двете посоки. Не само, че става по-горещо, но търсенето на нов еквилибриум от променящия се планетарен климат прави самия брой на екстремните явления по-чест.

Зиме често може да чуем и прочетем за сняг в субтропиците и дори по-високите места в тропичните области (ако става дума за истински сняг, а не суграшица, която е съвсем друг тип, конвективен валеж и е "роднина" на градушката, но може за кратко да покрие повърхността със зърнеста снегоподобна субстанция  и  да създаде илюзия за снежна покривка за неопитното око).