Въпреки, че е водещ производител на изкопаеми горива, Саудитска Арабия иска да увеличи значително дела на ВЕИ източници в енергийното си портфолио.

Кралство Саудитска Арабия обяви основен план за развитие на слънчевата енергия, включително седем споразумения за производство на електроенергия от слънчева енергия в богатата на петрол държава, съобщава Bloomberg.

Той отбелязва, че досега държавата бавно се е отдалечавала от изкопаемите горива в полза на чистата енергия, сравнявайки 3670MW (мегавата) мощност в току-що подписаната сделка и по-малко от 1GW (гигавата) от цялата възобновяема енергия Саудитска Арабия до 38 GW вятър и слънчева енергия, инсталирани до края на миналата година.

Цитира се енергийният министър принц Абдулазиз бин Салман, който казва, че има "много икономически аргументи" за енергиен преход. Освен това в материала се отбелязва, че страната иска да стане водещ производител на чист водород.

Ройтерс също съобщава за този план на кралството, която отбелязва, че Sakaka Solar, първият проект за възобновяеми източници в Саудитска Арабия, стартира в четвъртък (вчера).

Bloomberg също съобщава, че BlackRock е събрал $ 4,8 млрд. за нов фонд за инвестиране във възобновяеми енергийни източници по света, което е "почти двойно повече от първоначалната цел".