Септември продължава традицията на предшествениците си от последните години. Температурите средно в страната през изминалия септември са с 3 градуса над обичайните.

Същевременно, септември 2020 г. е най-топлият, регистриран досега в света, съобщи АФП, позовавайки се на данни от европейската служба за спътникови наблюдения "Коперник".

Възможно е 2020 г. да детронира 2016 г. като най-топлата в света.

Септември 2020 г. е с 0,05 градуса Целзий по-топъл от септември 2019 г. и с 0,08 градуса по-топъл от септември 2016 г., когато е поставен предишният рекорд. Необичайно високи температури са отчетени в Северен Сибир, Близкия изток, в някои части на Южна Америка и Австралия.

Температурата в Европа през септември тази година е с 0,2 градуса Целзий по-висока, отколкото през предишния най-топъл септември - през 2018 г.

Периодът от 12 месеца от октомври 2019 г. до септември 2020 г. е с 1,28 градуса Целзий над температурите от доиндустриалната епоха.

Температурите са по-високи от нормалното и над Северния ледовит океан. Ледовете там през лятото се свиха до втората най-малка регистрирана площ след 2012 г.

Предишните пет години са най-топлите регистрирани в историята.

Новите данни ни приближават още повече към опасната граница, определена от Парижкото споразумение. С него 200 държави се ангажираха да намалят парниковите си емисии, за да бъде ограничено глобалното затопляне до 1,5 градуса Целзий, или в по-лошия случай до 2 градуса Целзий, за да намалее опасността от опустошителни бури, суши и други бедствия.

Планетата ни вече се е затоплила с повече от 1 градус Целзий, към който се добавят средно 0,2 градуса Целзий на десетилетие от края на 70-те години на миналия век.

Спътникови данни за температурата по програмата "Коперник" се събират от 1979 г., но друга информация от наземни източници не показва по-топла година още от доиндустриалната епоха

В нашата страна септември през последните години на практика в по-голямата си част е летен месец, поне що се отнася до температурите. 

Летни са максималните, които в низините през повечето дни са около и над 30, но и минималните също са по-скоро августовски, а често и съперничат на юлските минимални: и дума не може да става за правдободобност на твърдението "щом има "р" в името, значи е студен. Септември изпреварва, при това с много, по всички температурни показатели един месец май, например. При това въпреки, че продължителността на деня е с над 2 часа по-малка от последния пролетен месец.

ИЗБРАНО