Морското дъно на планетата е осеяно с около 14 милиона тона микропластмаса от разлагането на огромните количества отпадъци, които се озовават в океаните всяка година, предаде Франс прес, позовавайки се на Австралийската организация за научни и промишлени изследвания (CSIRO).

Количеството на миниатюрните замърсители е 25 пъти по-голямо в сравнение с отчетеното в предишни изследвания.

““““Виж галерия от снимки““““

За целите на проучването специалистите от CSIRO са използвали подводен робот, който е взел проби от места, разположени край южното крайбрежие на Австралия на дълбочина до 3000 метра.

"Проучването ни показва, че океанските дълбини са отходна яма за микропластмаса. Бяхме изумени да открием големи количества пластмасови микрочастици на толкова отдалечено място", казва Дениз Хардести от изследователския екип.

Според учените, публикували резултатите от изследването си в сп. "Frontiers in Marine Science", в районите, където има повече плаващи отпадъци, обикновено и фрагментите от микропластмаса на морското дъно са повече.

"Резултатите от проучването показват, че микропластмасата наистина потъва на дъното на океана", отбелязва ръководителката му Джъстин Барет.

Изследователите отправят призив за спешни действия с цел да се намери решение на проблема със замърсяването на океаните с пластмаса, който засяга екосистемите, дивата природа и човешкото здраве