В речта си на първата среща на върха "Амбиция за климата" в Ню Йорк генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че "портите на ада" са на една ръка разстояние, тъй като изменението на климата се засилва, съобщава Асошиейтед прес.

На срещата на високо равнище, която се проведе по време на Общото събрание на ООН, международните представители заявиха, че световните лидери все още не правят "почти достатъчно, за да ограничат замърсяването с газове, които задържат топлината", като призоваха най-големите държави-емитенти да направят повече, допълва изданието.

Гутериш предупреди, че светът изостава с "десетилетия" в отказа си от изкопаемите горива, тъй като е на път да се повиши температурата с 2,8C от прединдустриалния период, пише Financial Times. "Трябва да наваксаме времето, загубено от бавенето, извиването на ръце и откровената алчност на утвърдени интереси, които печелят милиарди от изкопаеми горива", продължава Гутериш, отбелязва FT.

На еднодневната среща на върха в сряда бяха поканени да говорят 34 държави, като "признание за техните решителни действия по отношение на изменението на климата", съобщава Ройтерс, включително Бразилия, Канада, Пакистан, Южна Африка и островната държава Тувалу.

Някои от тях се обявиха срещу индустрията на изкопаемите горива и продължаващата зависимост от петрол, газ и въглища, докато други подчертаха необходимостта от реформиране на финансовите институции, за да се подобри достъпът на развиващите се страни до финансиране, отбелязва изданието.

Богатите страни трябва да достигнат нулево нетно потребление на енергия колкото се може по-близо до 2040 г., каза Гутериш, както и да предоставят обещаното финансиране за борба с климатичните промени на по-бедните и уязвими страни, съобщава "Гардиън". Статията цитира Гутериш, който казва: "Много от най-бедните страни имат пълното право да са ядосани, ядосани, че страдат най-много от кризата с климата, която не са предизвикали с нищо, ядосани, че обещаното финансиране не се е осъществило и ядосани, че разходите им по заемите са прекалено високи." Лидерите на най-големите замърсители в света не присъстваха на срещата на върха, се казва в отделна статия на Guardian.

В нея се отбелязва, че президентът на САЩ Джо Байдън, китайският президент Си Дзинпин, министър-председателят на Обединеното кралство Риши Сунак и френският президент Еманюел Макрон не са присъствали на срещата на върха.

Президентът на Кения Уилям Руто говори пръв, като изтъкна младата и висококвалифицирана работна сила на Африка, както и минималния ѝ въглероден отпечатък, което означава, че тя има потенциала да "прескочи" към зелена икономика при подходящи инвестиции, облекчаване на дълга пише Independent. "Африка не се нуждае от подаяния - това, от което се нуждаем, е справедливост", каза Руто, отбелязва статията.

Изказали са се и други лидери, като министър-председателят на Самоа Фиаме Наоми Матафа, министър-председателят на Барбадос Миа Мотли, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президентът на Чили Габриел Борик и други, както и държавни и местни лидери, сред които губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм и кметът на Лондон Садик Хан, се допълва в статията. "Време е да бъдем много по-ясни.   

Тази климатична криза е криза, свързана с изкопаемите горива. В продължение на десетилетия и десетилетия петролната индустрия прави на глупаци всеки един от нас в тази зала", каза Нюсън, под аплодисментите и възгласите в залата, отбелязва "Индипендънт". Тази история е отразена и от Politico, CNN, Irish Independent и много други.