Продажбата на торф на градинарите в Англия и Уелс ще бъде забранена от 2024 г. съгласно плановете, публикувани от правителството в събота, съобщава Гардиън. Министрите заявиха, че имат за цел също така да прекратят използването на торф в професионалния сектор на градинарството до 2028 г.

През 2011 г. правителството определи доброволна цел за търговците на дребно на компост и естествени торове да прекратят продажбите на торф до 2020 г. Но употребата на торф намаля само с 25 % в периода 2011-2019 г. и се увеличи с 9 % през 2020 г., тъй като блокирането на Covid стимулира градинарството като хоби.

Торфът е най-големият въглероден резервоар в Обединеното кралство, който задържа толкова въглерод, колкото тропическите дъждовни гори на хектар, но се копае редовно за градинарство.

По този начин се отделя въглероден диоксид, който допринася за климатичната криза. Торфищата са също така жизненоважни местообитания за редки видове диви животни и спомагат за филтрирането на водата и намаляването на наводненията.

Въпреки това правителствената консултация съдържа и мерки, които не са достатъчни за пълна забрана, а включват допълнителна такса върху цената на торфения компост или предоставяне на информация за въздействието на торфа върху околната среда на мястото на продажба. Правителството заяви, че не възнамерява да забрани продажбата на растения в саксии, които съдържат торф, и че плановете му няма да засегнат действащите лицензи за добив на торф.

Министърът на околната среда Ребека Пау заяви: "Ние сме поели ангажимент да въведем забраната [за продажба на торф на градинари] до края на този парламент - това е абсолютен ангажимент."

"Нашите торфища са изключително ценен природен ресурс", каза тя. "В момента има повече устойчиви и качествени алтернативи без торф, отколкото когато и да било, така че съм уверена, че сега е подходящият момент да направим промяната постоянна."

Устойчивите алтернативи на торфа включват компост, направен от дървесни влакна и кора, вълна, кокосови влакна и други растения.

Пау заявява, че по-слабите мерки са включени, защото "е най-добре да бъдем напълно информирани, като разполагаме с възможно най-много доказателства и данни, а някои хора от индустрията все още настояват за други потенциални пътища".

Програма за възстановяване на торфища действа в Северен Йоркшир, Обединеното кралство, в която се използват кокосови влакна за забавяне на ерозията.

Само 124 души притежават по-голямата част от дълбокия торф в Англия - най-голямото хранилище на въглерод

Крейг Бенет от Тръстовете за дива природа заяви: "Правителството се колебае по този важен въпрос от десетилетия и консултацията относно използването на торф от градинарите отдавна е закъсняла. 

"В него се споменават вредните последици от добива на торф, но тази дейност все още е разрешена в Англия, което е абсурдно. Нуждаем се от незабавна забрана на използването на торф от частни лица и по-широката градинарска индустрия и от незабавно прекратяване на добива на торф."

Професор Дейв Гулсън от университета в Съсекс заяви: "Трябва да престанем да се бавим. Правителството признава, че се намираме в извънредна климатична ситуация, но дори не е готово да спре изчерпването на жизненоважен въглероден резервоар за ненужно декоративно използване в нашите градини. Трябва да спрем използването на торф сега." Пау заяви, че се преразглеждат "исторически" лицензи, позволяващи добива на торф.

Алън Тичмарш, Кейт Бредбъри и Джеймс Уонг са сред известните градинари, които подкрепиха забраната, а Монти Дон нарече торфа в компоста "екологичен вандализъм".

Във всеки случай може да стане по-трудно да се купи торф в Обединеното кралство, тъй като по-голямата част от него се внася от блата в Ирландия, където подкрепяната от държавата компания Bord na Móna прекрати добива на торф през 2020 г., въпреки че резервите ѝ все още се продават. Някои големи търговци на дребно на торф са въвели свои собствени забрани, включително Dobbies и Co-op през 2021 г. и B&Q до 2023 г.

Около 70 % от торфа се продава на градинари, а 30 % се използва от професионални производители. Правителството изчислява, че забраната на двете употреби ще намали емисиите на CO2 с 4 млн. тона през следващите две десетилетия.

Правителството обяви също така, че с 4 млн. паунда ще бъдат подкрепени 10 проекта за възстановяване на торфа в Англия, включително във Фенс, Дорсет, Съмърсет и Йоркшир.

Почти 90 % от торфищата в Англия са във влошено състояние и отделят 10 млн. тона CO2 годишно.

През май министрите обявиха план на стойност 50 млн. паунда за възстановяване на 35 000 хектара торфени земи до 2025 г., което представлява около 1 % от общия размер на торфищата в Обединеното кралство. "Това е наистина положително начало", каза Пау, като заяви, че тези инвестиции използват други фондове, насочени към управление на водите и увеличаване на биоразнообразието.