Газовите котли ще бъдат забранени в рамките на 14 години, съгласно плановете на правителството на Великобритания за борба с изменението на климата, съобщава материал в Дейли Мейл.

Министрите обсъждат крайната дата да бъде 2035 г., след което инсталирането на конвенционални газови котли ще бъде забранено.

Целевата дата, която ще бъде включена в новата стратегия за отопление и сгради следващия месец, идва на фона на нарастващата загриженост относно въздействието на битовите отоплителни системи върху въглеродните емисии в Обединеното кралство. 

Според едно предложение, предназначено да ускори възприемането, на собствениците на жилища може да се наложи да преминат към "зелена" отоплителна система, за да продадат къщата си.

Друга идея би могла да бъде допълнителна такса за газови котли, за да се субсидира производството на по-екологични термопомпи. Системите, работещи с нефт, също ще бъдат премахнати и ще има нов тласък за изолиране на домовете.

Източник, цитиран от изданието е заявил, че правителството е отхвърлило идеята да глоби онези, които отказват да се отърват от газовия си котел.

Целевата дата 2035 г. ще обезсърчи твърдо настроените участници в борбата с изменението на климата, които твърдят, че са необходими много по-бързи действия. Но министрите се страхуват от реакция на потребителите, ако се действа по-бързо.

Екологичните термопомпи, които извличат топлина от земята или въздуха, могат да струват повече от 10 000 британски лири. Има опасения, че някои може да не успяват да осигурят достатъчно топлина, за да поддържат топла жилищна сграда във Великобритания.

Източник на Уайтхол споделил пред Mail: "Има хора, които призовават за забрана през 2025 г., но това е просто смешно. Трябва да влезем в положението на хората. Задаването на целева дата е правилният начин да стимулирате промяната.

"Но трябва да е достъпно и практично, а това означава да го правите в разумен срок, за да се даде време технологията да се усъвършенства и да поевтинее."

Бившият министър на Тори Стив Бейкър предупреди, че този ход може да предизвика гняв на потребителите. Той каза: "Елитът на политиката се убеди, че има консенсус за нулевите емисии, без никой да се притеснява да обяснява последиците пред обществото.

"Когато хората видят разходите и въздействиетоим върху живота си, ще има огромна реакция. Ако тръгнем по пътя на принуждаването на хората да сменят бойлера си на цена от хиляди лири, това ще направи скандала с топлоизолациите да изглежда като разходка в парка.

Газовите котли вече трябва да бъдат забранени за нови домове до 2025 г. Но министрите се опасяват, че процесът на премахването им от около 25 милиона съществуващи домове ще отнеме още десетилетие. Традиционните котли се разглеждат като една от най-големите бариери пред целта на Обединеното кралство за постигане на "нетна нула" въглеродни емисии до 2050 г. - което означава, че емисиите на парникови газове ще бъдат драстично намалени и всички останали емисии ще бъдат компенсирани, забавяйки изменението на климата.

Предполага се, че газовите котли са отговорни за около един тон на всеки седем от въглеродния диоксид, произведен в Обединеното кралство ежегодно.