Студентите в университета Голдсмитс в Лондон вече няма да могат да похапват хамбургери, лазаня и спагети с телешка кайма, тъй като телешкото ще е забранено в резултат на инициатива за борба с климатичното затопляне, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Забраната за продажба на всякакви продукти, съдържащи телешко, ще е в сила за всички магазинчета на територията на кампуса на университета от началото на следващата учебна година през септември.

В комюнике на университета в югоизточен Лондон се уточнява, че отглеждането на говеда е свързано с голяма консумация на вода и става причина за обезлесяване.

Университетът си е поставил за цел да стане нулев източник на въглеродни емисии до 2025 г. "Все по-настойчивият глобален призив организациите да вземат насериозно отговорностите си, за да се спре климатичното затопляне, не може да се пренебрегне - поясни новата ректорка на университета, която пое функциите си този месец. - Административният персонал в университета и студентите са решени да допринесат колкото е възможно по-бързо за драстично намаляване на нашия въглероден отпечатък."

В публикуван миналата седмица доклад на Междуправителствената експертна група по климатичните промени се отбелязва, че промяната на хранителните навици и в сектора на производството на храни е сред методите за борба с климатичното затопляне, без обаче да се препоръчва да се премине към вегетариански хранителен режим.

>>>Посетете нашата интернет-страница>>>>