Швейцарският парламент гласува за отхвърляне на историческото решение на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) относно изменението на климата, съобщава BBC News.

Решението беше спечелено по-рано тази година от група швейцарски жени, известни като "климатични пенсионерки", които твърдяха, че неадекватният отговор на швейцарското правителство на изменението на климата накърнява правото им на здраве и живот, обяснява изданието.

През април ЕСПЧ се съгласи и нареди на Швейцария, която не е успяла да изпълни целите си за намаляване на емисиите на парникови газове, да го направи, допълва източникът. 

По това време активистите приветстваха решението като пробив, съобщава "Гардиън", тъй като то оставя всички членове на ЕСПЧ изложени на правни предизвикателства заради "бавните усилия за изчистване на въглеродно интензивните икономики". Долната камара на швейцарския парламент гласува за незачитане на решението с аргумента, че съдиите са превишили правомощията си и че страната е "направила достатъчно", допълва изданието.

В декларацията, приета от горната камара, но незадължителна за федералното правителство, съдът е обвинен в "недопустим и непропорционален съдебен активизъм", се допълва в статията.

В сряда предложението беше прието със 111 гласа "за", 72 "против" и 10 "въздържал се", съобщава "Политико".

Депутатите обвиниха ЕСПЧ в "нарушаване на разделението на властите", добавя тя, като цитира депутатката Барбара Щайнеман, която написа в Twitter: "Парламентаристите няма да допуснат да бъдат сведени до статисти от международните съдии". Швейцария трябва да уведоми ЕСПЧ до октомври как ще изпълни решението, съобщава Ройтерс.

Нито една държава членка не е отказвала да изпълни съдебно решение, заяви говорителят на Съвета на Европа Андрю Къттинг, като добави, че случаят все още е на много ранен етап на изпълнение.

Федералният съвет на Швейцария е свободен да наруши волята на парламента и да изпълни решението, въпреки че министрите на околната среда на страната - един от седемте членове на съвета - също се появиха, за да поставят под въпрос въздействието на решението, се добавя в статията.