Тази година се очертава да бъде една от четирите най-топли години в историята и има шанс да бъде най-топлата в историята, пише сайтът Карбон Бриф..

Изключително топлите условия са обусловени от края на трайната тройна Ла Ниня и бързия преход към по-топли условия на Ел Ниньо.

Като се вземат предвид първите три месеца на годината, досегашните глобални температури на повърхността се нареждат на четвърто място сред най-топлите в историята след 2016, 2020 и 2017 г.

Март 2023 г. е вторият най-топъл от началото на записванията в средата на XIX в., с рекордно високи температури в части от Централна Азия, крайбрежен Китай и Япония, както и в Южна Америка.

Въз основа на данните от началото на годината и текущата прогноза за Ел Ниньо, материалът изчислява, че е много вероятно 2023 г. да се окаже между най-топлата година в историята и шестата най-топла, с най-добра оценка за четвъртата най-топла. Толкова рано е трудно да се предвиди с точност къде ще завършат годишните температури.

Обемът на морския лед в Арктика в момента е в долната част на историческия си диапазон, докато морският лед в Антарктика постави нови рекорди през първите два месеца на 2023 г., а през февруари 2023 г. ще бъде регистриран най-ниският летен минимум за Южното полукълбо.

Глобалните температури на повърхността се записват и отчитат от редица различни международни групи, включително НАСА, NOAA, Met Office Hadley Centre/UEA и Berkeley Earth. Copernicus/ECMWF също така изготвя оценка на температурата на повърхността въз основа на комбинация от измервания и метеорологичен модел - подход, известен като "повторен анализ".

Графиката по-долу сравнява годишните глобални температури на повърхността от тези различни групи от 1970 г. насам - или 1979 г. в случая на Copernicus/ECMWF. Оцветените линии показват температурата за всяка година, а точките в дясната страна показват годишната оценка за периода януари-март 2023 г. Стойностите са показани спрямо общ базов период - средната температура за 1981-2010 г. за всяка серия. Записите на повърхностните температури показват затопляне с около 1С от 1970 г. насам, което представлява темп на затопляне от около 0,19С на десетилетие.

Стойностите от началото на годината са показани само за NASA, NOAA, Berkeley и Copernicus, тъй като данните за март все още не са налични от Hadley/UAE. Стойностите от началото на годината ще бъдат актуализирани, когато данните станат достъпни.