На излизане от офиса си в Трайбека в понеделник следобед служителите на Citibank се сблъскват с шумна тълпа, която скандира и танцува под звуците на мариачи банда, съобщава Гардиън..

"Това е забавна гледка: Нюйоркски банкови специалисти в черно и сиво делово облекло се изправят лице в лице с шумна и колоритна група, която "имаше за цел да се включи в разговор за климатичната криза", пише материалът.

 

Една жена, облечена като слънчоглед, се опита да се приближи до служител на Citibank, но усилията ѝ останаха напразни. Някои от тях махнаха с ръка на поканата да вземат листовка или минаха покрай протестиращите, игнорирайки ги.

В понеделник следобед активисти за борба с изменението на климата се струпаха в някои части на Ню Йорк и Сан Франциско, настоявайки банките да приемат решения за борба с изменението на климата в навечерието на годишните събрания на акционерите си - когато се вземат важни решения за финансиране на изкопаеми горива.

Пред централата на Citi в Ню Йорк стоеше Сиули Гоуилт, която принадлежи към Third Act - група протестиращи над 60-годишна възраст, които използват влиянието си върху финансовите компании. "Като пенсионери ние имаме много пари на места като Citibank, Fidelity, Vanguard, Chase и Wells Fargo, а те използват нашите пари, за да финансират нови проекти за изкопаеми горива. Искаме от тях да спрат това."

По-рано в понеделник в рамките на свързана акция активисти протестираха пред Wells Fargo в Сан Франциско.

Последният доклад от миналата седмица на Banking on Climate Chaos, организация, която проследява банковото финансиране на компании от индустрията за изкопаеми горива, установи, че американските банки са отпуснали над 4,6 трлн. долара на индустрията за изкопаеми горива от 2016 г. насам - годината, в която беше сключено Парижкото споразумение за климата.

В доклада се казва, че Citi, JP Morgan, Wells Fargo и Bank of America са най-големите нарушители, като са допринесли общо с 1,3 трлн. долара за компании за изкопаеми горива като ExxonMobile, Shell, Chevron или ConocoPhillips, финансирайки техни проекти.

Проверката на текущото финансиране на проекти за изкопаеми горива идва след обещанията на много от тези банки да намалят финансирането на изкопаеми горива.