Продължава широкото отразяване на необичайно ранните екстремни горещини, които засягат много райони на северното полукълбо.

Медии съобщават, че "изминалата седмица Испания регистрира най-горещата температура за април, която достигна 38,8C според метеорологичната служба на страната".

Материал на ББС добавя: "Рекордната стойност е достигната на летището в Кордоба, Южна Испания, малко след 15:00 ч. местно време. От няколко дни страната е обхваната от гореща вълна, като температурите са с 10-15 градуса по-високи от очакваните за април.

Тя е предизвикана от маса много горещ въздух от Африка, съчетана с бавно движеща се метеорологична система. "Това не е нормално. Температурите тази година са напълно извън контрол", заяви пред BBC News Каетано Торес, говорител на испанската метеорологична служба.

Експертите бяха изненадани от мащаба на горещините, които се наблюдаваха в Южна Испания през последните дни. "Тази жега в Испания е абсолютно екстремна, безпрецедентна, с температури, които никога не са били наблюдавани през април. На някои места рекордите са надминати с разлика от 5С, което е нещо, което се е случвало само няколко пъти в метеорологичните станции по света', каза Максимилиано Херера, климатолог, който ръководи акаунта Extreme Temperatures в Twitter."

Гардиън пише: "Испанското правителство посъветва хората да бъдат особено внимателни, тъй като в засегнатата от суша страна се наблюдават рекордни температури, които могат да доведат до безпрецедентната априлска температура от 39С в някои части на Андалусия в петък."

Le Monde отбелязва, че "изгарящите температури предизвикаха предупреждения за "висок риск" от горски пожари в страната, която вече е видяла как огънят опустошава 54 000 хектара (133 400 акра) земя досега през тази година, в сравнение със 17 000 хектара през същия период на миналата година".

По подобен начин Ройтерс съобщава, че "Франция ще има готовност да подготви войските за борба с горските пожари и самолетите им за пренасяне на вода на 1 юни, един месец по-рано от обичайното, за да се адаптира към пожари, които започват по-рано, отколкото в миналото, поради изменението на климата, заяви високопоставен служител".

Друга статия на Ройтерс съобщава за "засегнат от сушата испански град, в който се доставя вода с камиони, тъй като температурите достигат своя връх".