Климатоскептиците откриха ново средство за разпространение в социалните мрежи на съмненията в теорията за климатичните промени: като публикуват извадени от контекста метеорологични карти, навеждащи към предположението, че синоптиците преувеличават изменението на климата чрез прекомерно използване на червения цвят върху тях.

Това пише в свой материал Франс Прес, цитирана от БТА.

По време на двете скорошни горещи вълни в Европа интернет потребители от различни страни и езици подвеждащо съпоставиха метеорологични карти, взети от различни медии на несъпоставими дати. Подобни публикации по принцип навеждат на мисълта, че цветът на картите е бил променен на червен от медиите или властите, които се опитват да всяват паника.

Службата на Франс прес за проверка на фактите в информациите в интернет разгледа няколко варианта на подобни твърдения, публикувани на английски, немски, испански, френски, унгарски и полски.

Във Франция две карти, целящи да докажат, че медиите умишлено се стремят да плашат хората с горещата вълна през тази година, са били споделени няколко хиляди пъти в социалните мрежи от 15 юли насам.

Публикувалите картите интернет потребители сравняват напълно реална карта на температурите във Франция от този 17 юли с карта на предполагаема метеорологична прогноза за аналогични температури от 2002 г., на която е използван много по-малко червен цвят, намеквайки, че медиите умишлено преувеличават в отразяването на екстремните горещини това лято.

"20 години между тези две карти... По онова време вероятно е имало по-малко промиване на мозъци...да живееш в страх, в страх от утрешния ден... медиите работят действително върху психиката на населението... и това дава нелош резултат", коментира потребител на Фейсбук.

"Това, което днес е климатична катастрофа, през 2002 г. беше един прекрасен летен ден", се казва в друг пост, публикуван във Фейсбук на 16 юли.

Проблемът е, че втората карта всъщност е от 2019 г. и освен това картите са взети от различни източници, които използват различни цветове и градиенти - а не, както се твърди в публикацията, от един и същ синоптик, който променя палитрата си от цветове.

Цветови кодове

Подобни публикации бяха разпространявани през май и юни, особено на английски и немски.

В пример, споделен и на френски в Туитър и на други места, две карти на Швеция показват при съпоставка подобни температури: на едната те са обозначени със зелено през 1986 г., докато на другата се използва оранжево и тя е с дата от 2022 г. Това означава, че през годините едни и същи температури съответстват на все по-пораждащи тревога цветове.

Всъщност дигиталното проучване на АФП разкрива, че посочените на картите години са погрешни и те идват от различни медии, които са използвали - отново - различни цветови кодове.

При друг вид придобили популярност в Испания постове, изразяващи скептицизъм към промените в климата, потребители споделиха вестникарска снимка от 1957 г. за температурен рекорд от 50 градуса по Целзий. Статията във вестника е автентична, но испански метеоролози обясниха, че извършеното измерване на температурата не е било нито удостоверено, нито регистрирано официално.

Климатолозите са на едно мнение, че въглеродните емисии от изгаряните от хората изкопаеми горива затоплят планетата, като засилват честотата и сериозността на горещите вълни и други екстремални климатични явления.

С температури, надхвърлящи 40 градуса по Целзий, топлинната вълна, засегнала Великобритания тази седмица, предизвика сравнения с лятото на 1976 г., когато температурата достигна 35,9 градуса. Експертите обясняват, че този прецедент не противоречи изобщо на идеята, че горещите вълни ще се умножават.

"Разбира се, че е имало горещи вълни в миналото, но голямата разлика с 1976 г. беше състоянието на останалата част на света", посочва Фредерике Ото, изследователка в Института "Грантъм" за промените в климата към Лондонския имперски колеж. "През 1976 г. имаше една топлинна вълна (във Великобритания), през 2022 г. имаше такива навсякъде по света, и имаше такива и през 2021, 2020 и 2019 г."