Те са се появили през ноември м.г. на остров Майот и се разпространиха в целия свят, съобщи Сайънс алърт, цитиран от БТА.

>>>Виж снимки от уникалния вулканичен остров в Индийския океан>>>

Майот е част от Коморските острови. Хипотезата на френските учени гласи, че подземните трусове са свързани с вулканична активност на морското дъно, която може да доведе до най-голямото подводно изригване в историята.

Били анализирани сеизмографски данни, които са получени през 6-те месеца, предхождащи феномена. Учените стигтнали до извода, че на дълбочина 28 км под морското дъно са се преместили големи обеми (над 1 куб. км) магма. Съдържащи газ разтопени скали не достигнали до морското дъно, а вулканичният газ останал като хванат в капан в магмата. Това обяснява защо на повърхността не бе наблюдавано нищо.

Ако се стигне до изригване, то ще е сред най-големите в историята. Заключенията на учените съответстват на геоложките процеси, наблюдавани на Майот. Островът ежемесечно потъва с 9 милиметра и ежемесечно се премества на изток с 16 милиметра.

Някои свързани с подземните трусове феномени обаче засега не са получили обяснение.

Става въпрос за появата на високочестотни импулси, съпровождащи основната сеизмична активност, за появата на мъртви риби.

Не е ясно също защо феноменът е регистриран в източната част на архипелага, а не в западната му част, която включва острови с вулканичен произход. Освен това учените не са наясно какво е предизвикало преместването на магма.

Майот (на френски: Mayotte) е отвъдморска територия, департамент и регион на Франция. Площ - 374 km². Население - 135 хил. ж. Административен център е град Мамудзу (данни на Уикипедия).

Намира се в Индийския океан, между Северен Мадагаскар и Северен Мозамбик. Географски е част от Коморските острови, но не и политически.

Майот е територия на Франция от 1843 г. Майот е още известна като Махоре, което е старото име на най-големия остров. Жителите на острова се наричат махори, но е възможно и майоти.

Мнозина са запознати със своеобразния аналог на градските легенди, за това как Йелоустоун ще избухне и ще последва смърт за цивилизацията. При разливане на един кубически километър магма над океанското дъно, също биха последвали непредвидими последици за климата на планетата, с продължителност от няколко години до няколко десетилетия.