Най-студеното място днес е на южния леден континент. На руската антарктическа станция Восток температурата е  близо минус 65 градуса. В същото време в крайните, най-студени североизточни части на Азия е "само" минус 45 - в руската станция Делянкир.

Антарктида вече постепенно се потапя в неколкомесечната си тъмна зимна нощ и разположените на близо 4 км над морското равнище райони на Източна Антарктида, където се намира Восток, в следващите 7-8 месеца почти няма да видят температури над минус 50 градуса. Всъщност, заради по-тънката и разредена атмосфера около полярните области, тези 3.5-3.7 километра над морското ниво се равняват приблизително на над 5 км височина в умерените области. Слоят въздух между студените ледени плата и космичестото пространство е тънък, рядък и малкото прокраднала се до тези места адвективна (дошла от околните области) топлина бързо се излъчва в космоса.

Най-силните ветрове в момента са по скандинавските крайбрежия, което е нормално: там отстояващата последните си позиции зима яростно се съпротивлява на атакуващата от юг и запад топлина.

Големите температурни разлики раждат и големи барични такива (разлика в атмосферните налягания в относително близки точки), което от своя страна и води до свирепите ураганни ветрове.

Разбира се, тук не слагаме в сметката върлуващия тандем тропически циклони тревър и Вероника в Австралия.

Къде е най-топло.

В момента най-топло е в субекваториалните части на Африка, при това разположените северно от екватора такива. Там и континенталната суша е по-голяма, далеч от смекчаващото въздействие на околни океани, а и слънцето пече перпендикулярно по обед. но конвекция и облаци, които биха стопирали екстремния прогрев все още няма.

44 градуса е в момента в столицата на Чад, Нджамена.

Истинските "пещи" на северното полукълбо - Калифорния, Сахара в Северна Африка и Близкия Изток, както и части от Индия и Пакистан преди мусоните, все още не са в играта и ще се включат в следващите седмици. Това е така, защото, освен че слънчето все още не е достигнало максималното си греене, те имат и да затоплят достатъчно въздушната маса във височина, останала по-хладна в наследство от зимата.

За разлика от тях, в Нджамена най-горещото време предстои: то е през април, когато средната максимална температура е 41 градуса. След това, от май до октомври идва дъждовният сезон и носи "облекчение" от няколко градуса, на фона на по-висока влажност.

От какво са породени мусоните?

Едно бързо и много опростено обяснение: В момента, около равноденствието, Слънцето грее перпендикулярно по обед около Екватора. След 2-3 месеца то се премества на север и грее близо до 90 градуса в обедните часове около Северния тропик. Много условно може да се каже, че екваториалната зона на ежедневна конвекция и породените от това валежи, се мести или разширява на север, обхващайки субекваториалните области - зоната между Сахел и екваториалните части на Африка, съответните пояси на Индия и Индокитай и др.

Разбира се, пещите се разгряват в момента и неминуемо ще се включат с рекорди в следващите седмици, като само от типа въздушна циркулация над Северна Африка, Средиземно море и  Европа, ще зависи дали, кога и за какви периоди горещините ще дойдат и у нас.