Според заместник-директора по научните изследвания на националния парк "Руска Арктика", Мария Гаврило, ако разгледаме сезонността от гледна точка на жителите на умерения пояс, на север лятото не идва всяка година.

Хората тук се ръководят от времето, без да гледат календара, т.е. на база на това, което виждат през прозореца. По дефиниция, лятото е настъпило в Арктика, когато средната дневна температура се е установила над нулата.

По правило, на остров Земята на Франц Йосиф това се случва през юли и продължава до средата на август, а на Нова Земя, която се намира на 2 градуса на юг, то е от края на юни до началото на август.

Гаврило подчертава, че характерна черта на Арктика е, че зимата продължава много дълго, пролетта и есента са студени, а през лятото също трябва да бъдат положени усилия то да бъде забелязано.

Топенето на леда не се случва всяка година, поради което е въведен терминът "хидроложко лято". През този период ледът се топи и корабите започват да се движат - това се случва от август до септември.

Дори когато ледът не се стопи, това не пречи на растенията да цъфтят, а птиците все още произвеждат потомство.

>>>>Виж галерия от страхотни летни снимки на Арктика>>>>

Местните видове са адаптирани към такива условия. Въпреки краткия период на цъфтеж, той преминава доста бурно - цветя се появяват дори когато има сняг, а и в края на юли на географска ширина 81 градуса се виждат цъфнали жълти макове и лютичета.

Морските птици не чакат снега да се стопи - те пристигат на местата си за гнездене още в края на март, а размножителният сезон започва след като снегът се стопи по скалите.

Сухоземните видове (гъски, патици, черни гъски) чакат размразяването, защото това е пряко свързано с начина им на получаване на храна.

Според Николай Шабалин, изпълнителен директор на Центъра за морски изследвания към Московския държавен университет, Арктика е много различна, така че лятото във всяка част от нея е различно. Благодарение на Гълфстрийм, лятото започва в Баренцово море много по-рано, отколкото в Източносибирско море, на Таймир или на устието на Колима.

Територията на Националния парк "Руска Арктика" е най-северната и първата по големина специално защитена природна територия на Русия с площ от 8,8 милиона хектара. Паркът е разположен на два полярни архипелага в района на Архангелск: Нова Земя и Земята на Франц Йосиф.

Всяка година "Руска Арктика" се посещава от много туристи - за периода от 2011 до 2018 г. са я посетили около 6500 души от 70 държави. През лятото на 2018 г. националния парк са посетили 354 туристи от 41 държави, като делът на туристите от Китай е 33% от общия брой посетители, от Германия и Швейцария - по 13%, от САЩ - 12%, от Русия - 8%.

>>> Посетете и нашата Фейсбук-страница>>>>